Brazilia nu se va alătura grupului OPEC+ al naţiunilor producătoare de petrol ca membru cu drepturi depline şi, în schimb, încearcă doar să participe ca observator, a declarat duminică preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, citat de Reuters, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Declaraţiile lui Lula, adresate reporterilor la summitul COP28 al ONU pe climă de la Dubai, au clarificat declaraţiile sale cu o zi mai devreme conform cărora Brazilia ”va participa” la OPEC+.

”Brazilia ar trebui să se alăture OPEC+, ar putea fi un observator. Brazilia nu va fi niciodată membru cu drepturi depline al OPEC, pentru că nu vrem să fim. Ceea ce vrem este să influenţăm”, a spus Lula duminică.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Ecologiştii din Brazilia şi din străinătate au criticat administraţia lui Lula pentru că s-a prezentat drept lider climatic datorită succesului său în a opri defrişările în pădurea tropicală amazoniană, în timp ce continuă cu planurile de forare masive de petrol în larg.

Emisiile de la arderea combustibililor fosili precum petrolul şi cărbunele sunt considerate cauza principală a schimbărilor climatice.

Lula a spus că este important ca Brazilia să participe la OPEC+ pentru a susţine ca ţările bogate din veniturile din petrol să investească o parte din aceşti bani pentru a ajuta ţările sărace în curs de dezvoltare din Africa şi America Latină să investească în energie regenerabilă, cum ar fi solară şi eoliană.

”Cred că, participând astfel, vom convinge oamenii că o parte din banii obţinuţi din petrol ar trebui să fie investiţi pentru ca noi să anulăm petrolul, creând alternative. Nu există nicio contradicţie”, a spus Lula.

Compania petrolieră de stat din Brazilia Petrobras nu va renunţa să caute petrol, deoarece combustibilii fosili vor continua să facă parte din economia mondială pentru o perioadă de timp, a spus Lula.

Petrobras va continua să facă ceea ce trebuie să facă pentru a ajuta Brazilia să se dezvolte, dar se va extinde dincolo de petrol la toată energia, a adăugat Lula.

Lula a părăsit duminică summitul COP28, călătorind la Berlin pentru primele discuţii guvernamentale dintre Brazilia şi Germania din ultimii opt ani.