Președintele Braziliei spune că țara sa nu se va alătura grupului OPEC+ al naţiunilor producătoare de petrol ca membru cu drepturi depline

pexels-pixabay-petrol

Brazilia nu se va alătura grupului OPEC+ al naţiunilor producătoare de petrol ca membru cu drepturi depline şi, în schimb, încearcă doar să participe ca observator, a declarat duminică preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, citat de Reuters, transmite News.ro.

Declaraţiile lui Lula, adresate reporterilor la summitul COP28 al ONU pe climă de la Dubai, au clarificat declaraţiile sale cu o zi mai devreme conform cărora Brazilia ”va participa” la OPEC+.

”Brazilia ar trebui să se alăture OPEC+, ar putea fi un observator. Brazilia nu va fi niciodată membru cu drepturi depline al OPEC, pentru că nu vrem să fim. Ceea ce vrem este să influenţăm”, a spus Lula duminică.

Ecologiştii din Brazilia şi din străinătate au criticat administraţia lui Lula pentru că s-a prezentat drept lider climatic datorită succesului său în a opri defrişările în pădurea tropicală amazoniană, în timp ce continuă cu planurile de forare masive de petrol în larg.

Emisiile de la arderea combustibililor fosili precum petrolul şi cărbunele sunt considerate cauza principală a schimbărilor climatice.

Lula a spus că este important ca Brazilia să participe la OPEC+ pentru a susţine ca ţările bogate din veniturile din petrol să investească o parte din aceşti bani pentru a ajuta ţările sărace în curs de dezvoltare din Africa şi America Latină să investească în energie regenerabilă, cum ar fi solară şi eoliană.

”Cred că, participând astfel, vom convinge oamenii că o parte din banii obţinuţi din petrol ar trebui să fie investiţi pentru ca noi să anulăm petrolul, creând alternative. Nu există nicio contradicţie”, a spus Lula.

Compania petrolieră de stat din Brazilia Petrobras nu va renunţa să caute petrol, deoarece combustibilii fosili vor continua să facă parte din economia mondială pentru o perioadă de timp, a spus Lula.

Petrobras va continua să facă ceea ce trebuie să facă pentru a ajuta Brazilia să se dezvolte, dar se va extinde dincolo de petrol la toată energia, a adăugat Lula.

Lula a părăsit duminică summitul COP28, călătorind la Berlin pentru primele discuţii guvernamentale dintre Brazilia şi Germania din ultimii opt ani.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *