Anul 2023 a fost unul dificil pentru o mulțime de companii, fiind unul marcat atât de creșterile de prețuri, de războiul din Ucraina, cât și de războiul care a început recent în Israel. Pe piața din România, o serie de companii au ales să își închidă fabricile în 2023, printre acestea regăsindu-se și firma elvețiană Clariant, elvețienii anunțând recent că își închid fabrica din Podari, la doar un an de la deschiderea unității de producție.
Acesta este însă doar cel mai recent exemplu de companie care a decis să pună lacătul afacerii locale.
Economedia face o trecere în revistă a companiilor care au decis să își închidă fabricile în 2023 sau au anunțat anul acesta o astfel de măsură pentru 2024, cu mențiunea că lista nu e exhaustivă.
Compania de produse chimice Clariant își închide fabrica de bioetanol din România
Clariant a anunțat în această săptămână decizia de a închide producția de bioetanol sunliquid de la Podari, România, și de a reduce activitățile conexe ale liniei de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania (Straubing, Planegg și München).
Compania a luat decizia, în 2017, de a înființa propria fabrică comercială sunliquid la Podari, care a început să producă bioetanol în al doilea trimestru al anului 2022.
În iulie 2023, firma elvețiană a început o evaluare strategică a opțiunilor pentru uzină, după ce a devenit clar că uzina nu atingea parametrii operaționali vizați de Clariant.
Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, economia fabricii din Podari nu poate justifica pentru Clariant continuarea creșterii, ceea ce ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative.
Fabrica trebuia să producă aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generație din 250.000 de tone de reziduuri agricole de proveniență locală. Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafață de 10 hectare și avea aproximativ 100 de angajați.
Japonezii de la Yazaki au închis fabrica de la Buzău, din lipsă de comenzi
O altă companie care a anunțat recent că închide porțile unei fabrici din România este Yazaki. Firma japoneză de componente auto a transmis în luna septembrie a acestui an că închide fabrica de la Buzău, unde lucrau circa 600 de angajați, din lipsă de comenzi. În România, grupul mai deține unități la Ploiești, unde va realiza restructurări, în Brăila și în Caracal.
„Ca răspuns la întreruperea prematură a uneia dintre liniile de automobile ale principalului nostru client, care a avut loc înainte de termen datorită tranziției rapide a acestuia către un viitor electric, precum și la lipsa forței de muncă și la provocările demografice, compania noastră a luat măsuri strategice pentru a se adapta la această situație și a se pregăti în mod adecvat pentru viitor”, a transmis compania.
Drept urmare, Yazaki România va reduce numărul de angajați la Ploiești și va închide fabrica din Buzău. „În acest fel, compania ia măsuri îndrăznețe pentru ca celelalte trei fabrici pe care le are în România – Brăila, Caracal și Ploiești – să își continue activitatea și să se dezvolte în viitor. Procesul de restructurare a început în luna august și este în curs de desfășurare, pe baza înțelegerilor făcute de comun acord cu sindicatul companiei”, a transmis compania.
Conform reprezentanților Yazaki, compania va oferi angajaților care pleacă asistență, precum și beneficii financiare și sprijin social, peste cele prevăzute de lege. În paralel, toate cele trei fabrici Brăila, Caracal și Ploiești își continuă activitatea.
Martens a oprit producția la fabrica sa din Galați
După 44 de ani de activitate, producătorul de bere Martens din Galați a anunțat că oprește activitatea de fabricare a berii începând cu luna martie 2023, dar se va ocupa în continuare de distribuție. Compania a transmis că va desființa locurile de muncă din departamentul de producție.
Martens transmitea că directorul general va îndeplini toate demersurile legale necesare în fața instituțiilor statutului astfel încât până la începutul lunii martie 2023, să fie transmise către aceste instituții notificările necesare și să fie depuse cererile/documentele pentru modificarea corespunzătoare a bazelor de date astfel încât acestea să fie în acord cu decizia de sistare a producției.
Producătorul Lactate Natura din Târgoviște suspendă producția timp de trei ani
Producătorul Lactate Natura din Târgovişte a anunțat că îşi suspendă producţia timp de trei ani, începând cu 9 februarie 2023, potrivit unei decizii a Adunării Generale a Acţionarilor.
Producătorul a avut pierderi de 1,1 milioane lei în prima parte a anului trecut şi venituri totale de mai mici cu 45%, de 2,53 milioane lei. Capacitatea de producţie a liniei de fabricaţie deţinută de companie este de 40.000 litri lapte pe zi, însă comenzile au fost cu 70-80% mai mici.
În anul 2021, pierderile s-au ridicat la 2,51 milioane lei, iar cantitatea de lapte procesată a scăzut cu 51% faţă de 2020.
Heineken România a închide fabrica din Constanța
Heineken România anunța anul trecut că va închide fabrica din Constanța în luna septembrie a anului 2023 deoarece în ultimii ani fabrica a funcționat sub capacitate, potrivit unui comunicat de presă. Compania anunța că va transfera, în timp, elemente ale capacităților de producție și ambalare ale fabricii din Constanța către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc și Ungheni.
„Este necesar să avem cea mai eficientă amprentă de producție pentru a asigura creșterea și investiții suplimentare, pe termen lung. Așadar, Heineken România va transfera, în timp, elemente ale capacităților de producție și ambalare ale fabricii din Constanța către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc și Ungheni. Vom continua, de asemenea, să investim semnificativ în cele trei fabrici rămase, pentru a ne susține ambiția de creștere și dezvoltare durabilă, păstrând o prezență puternică pe piața românească și în comunitățile în care activăm. Cunoaștem impactul pe care această decizie îl are asupra colegilor noștri din Constanța, ale căror muncă și dăruire le respectăm și le apreciem profund. În acest moment, ne concentrăm să îi sprijinim în mod corespunzător pe durata acestei tranziții”, a transmis compania într-un comunicat de presă.
Pe plan local, grupul deține patru fabrici în Constanța, Craiova, Ungheni și Miercurea Ciuc și are peste 1.100 de angajați.
Tino Brașov, cea mai veche fabrică de încălțăminte din România, s-a închis
Tino, fabrică de încălțăminte fondată în urmă cu 125 de ani la Brașov, a fost închisă, iar proprietățile sale promise spre vânzare dezvoltatorului imobiliar cu capital belgian Speedwell, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Fabrica Tino, deținută de directorul Neculai Olaru și de câteva sute de acționari minoritari, a decis, în luna iulie, restrângerea activității de producție și încetarea activității desfășurate pe strada Avram Iancu, nr. 66 din Brașov. Totodată, acționarii au aprobat înlăturarea, mutarea sau dezafectarea ori abandonarea tuturor echipamentelor și utilajelor aflate pe proprietate.
În proprietatea Tino se află un teren de circa 17.600 de metri pătrați, fărâmițat în 37 de loturi, precum și fostele hale de producție. Fosta fabrică este amplasată chiar lângă Kaufland Brașov – Bartolomeu și este parte din zona istorică a orașului de sub Tâmpa.
Puteți citi articolul integral aici.
Unilever va închide fabrica de detergent de la Ploieşti în 2024
Gigantul Unilever a anunţat în luna octombrie că va închide până la final de 2024 fabrica de detergent pudră de la Ploieşti, urmând ca activitatea să fie relocată, Grupul urmând a sprijini angajaţii pe parcursul întregului proces de tranziţie.
Fabrica de produse alimentare din Ploieşti a fost extinsă de la 6.000 mp la 17.000 mp și are acum o capacitate de producţie anuală de peste 40.000 de tone. Dispune de 28 de linii de fabricaţie şi ambalare, accesând noi tehnologii în materie de echipamente.
În prezent, Unilever are în România o echipă formată din peste 1.500 de persoane.
Scădere continuă a producției industriale de câteva luni bune și temperare tot mai puternică a consumului, principalul motor ale economiei
Potrivit experților de la Sierra Quadrant, după un an 2022 cu evoluții mixte – o revenire economică post-pandemică și o creștere a încasărilor ca urmare a inflației, 2023 a adus, din păcate, reversul medaliei – o scădere semnificativă a vânzărilor în volum în multe sectoare economice, și o accentuare a blocajului financiar, pe fondul neîncrederii tot mai evidente a investitorilor în perspectivele economiei.
Relevante, din această perspectivă, sunt scăderea continuă a producției industriale de câteva luni bune și temperarea tot mai puternică a consumului, principalul motor ale economiei.
Dincolo de semnalele economice, confirmate inclusiv de datele de la Institutul Național de Statistică, un alt fenomen prinde tot mai multe rădăcini în economie – dezintermedierea.
,,Sunt tot mai multe firme care ezită să mai deschidă noi linii de business, să investească în dezvoltarea unor noi parteneriate, să ofere credit furnizor, în așteptarea unor vremuri mai bune. Acest fenomen de dezintermediere s-a accentuat și mai mult odată cu discuțiile despre fiscalitate, despre creșterea taxelor, care au venit să pună gaz pe focul temerilor investitorilor’’, arată analiza Sierra Quadrant.
În aceste condiții, multe companii au înțeles necesitatea restructurării afacerilor, pentru a putea rămâne active în mediul de business.
Peste 80.000 de firme cu probleme, în primele 8 luni
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, la nivelul lunii august, 82.261 de firme se aflau în dificultate, în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, cu 17.585 mai multe decât cele înregistrate după primul semestru.
Numărul firmelor care își suspendaseră activitatea, la nivelul lunii august, era de 10.139, cu 5,64% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar cel al firmelor dizolvate înregistra un nou record al ultimilor ani, de 25.153, cu 9,28% mai multe decât în perioada similară din 2022.
Statisticile arată, totodată, cu 42.994 de companii au fost radiate în primele 8 luni, iar 3975 au intrat în insolvență.
„Cele mai multe probleme de business sunt, cum era de așteptat, în zona București-Ilfov, acolo unde se înregistrau peste 5200 de firme dizolvate, urmate de județele Cluj, Brașov, Iași și Constanța”, arată analiza.
Cauzele acestui număr record de firme cu probleme țin, pe de o parte, de efectele inflației, iar pe de alta de slaba capitalizare a mediului de business.
„2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, iar mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul financiar de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni de zile. Slab capitalizate și având un grad foarte redus de bancarizare, aceste firme riscă să devină victime sigure ale fluctuațiilor economice”, spun specialiștii.
„Dincolo de inflație, de reducerea creditului furnizor, de limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, majorarea taxelor și impozitelor, de la 1 ianuarie, va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcțiile și comerțul”, arată analiza Sierra Quadrant.
În 2024, în contextul schimbărilor fiscale și a incertitudinii care tinde să se accentueze, economia își va desfășura activitatea cu frâna de mână trasă.