Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de referinţă la 4% şi a redus proiecţiile privind inflaţia

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia, transmit DPA şi Reuters, citată de Agerpres.

Anul acesta BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a decizie adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Ratele dobânzilor sunt la niveluri care, menţinute o perioadă suficient de îndelungată, vor avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea ţintei de inflaţie”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări.

Joi, BCE a previzionat că rata inflaţiei în zona euro va scădea mai rapid decât estima în urmă cu trei luni, în timp ce perspectivele economice sunt mai nefavorabile decât înainte. Acum, instituţia cu sediul la Frankfurt prognozează o inflaţie de 5,4% în 2023, după ce în septembrie previziona un nivel de 5,6%.

Pentru 2024, BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 2,7%, după ce în septembrie previziona un nivel de 3,2%. Prognoza pentru 2025 a fost menţinută la 2,1%, iar în 2026 este estimat un nivel de 1,9%, sub ţinta BCE pe termen mediu de 2%.

Conform previziunilor BCE, economia zonei euro va creşte anula acesta cu 0,6%, după ce în septembrie previziona un nivel de 0,7%, şi cu 0,8% în 2024, faţă de un avans de 1% prognozat anterior. În 2025 şi în 2026 este estimată o expansiune de 1,5%.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: