Refuzată la finanțare de UE pentru construcția unor gazoducte, Transgaz se duce la bănci pentru a împrumuta 350 de milioane de euro, o sumă mai mare decât veniturile anuale ale companiei / Sunt vizate „Autostrada Gazului din Marea Neagră”, conducta de alimentare a termocentralei Mintia

Gazoduct-iasi-ungheni-sursa-Europa-Libera Foto: Europa Libera

Operatorul Sistemului Național de Transport Transgaz va contracta serviciile unui aranjor financiar care să faciliteze accesarea de la bănci private a unui împrumut de 350 de milioane euro necesar pentru construcția mai multor gazoducte considerate „de interes național”, potrivit unui anunț de pe site-ul propriu. Sunt acele gazoducte care au fost refuzate la finațare de către UE, declanșând o reacție virulentă a directorului Transgaz, Ion Sterian. Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 14 ani, cu doi ani de grație.

„Procedură de selecție prin care Transgaz intenționează să selecteze un MLA în vederea aranjării unei finanțări în valoare de 350 mil. Euro (în echivalent Lei) pentru dezvoltarea Proiectelor. Procedura de selecție mai este denumită și Cerere de Oferte”, anunță Transgaz.

Banii atrași vor fi folosiți pentru construcția următoarelor gazoducte:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor de la țărmul Mării Negre(de unde vor fi preluate , pentur a fi introduce în SNT, gazele ce vor fi extrase din 2027 de Petrom/Romgaz din perimetrul Neptun Deep – n.r.),
  • Conductă de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliștea și transformarea în conductă godevilabilă,
  • Conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru,
  • Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia(proiect de 1.700 MW pe care investitorii irakieni și-au asumat să-l finalizeze în trei ani – n.r.),
  • Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița și a Sucursalei Electrocentrale Turceni.

Ofertele din partea potențialilor aranjori interesață să aducă banii la Transgaz sunt așteptate până pe 2 februarie 2024.

„N-am înțeles de ce Comisia Europeană nu a aprobat la finanțare din Fondul de Modernizare proiectele depuse de Transgaz. Unele din aceste proiecte privesc construirea infrastructurii necesare viitoarelor centralele pe gaze în ciclu combinat cu posibilitate de utilizare a hidrogenului de la Turceni și Ișalnița ale Complexului Energetic Oltenia. Licitațiile sunt în curs pentru aceste conducte, dar nu avem bani. Ne străduim să găsim să luăm împrumuturi de la diferite bănci și instituții financiare. Asta pentru că proiectele noastre nu au fost aprobate la finanțare. Mă întreb de ce și nu mă întreb numai eu, ci și alți factori de decizie din România. În cele din urmă, vom găsi banii necesari și vom construi conductele, însă ar fi fost bine să putem lua finanțare din Fondul de Modernizare. Asta pentru că România a pierdut mult când am scos din funcțiune termocentralele pe cărbune”, spunea șeful Transgaz, acum o lună, după ce a primit răspuns negative de la Bruxelles pentru finanțarea conductelor pentur care acum caută să acceseze credite.

Din datele la nouă luni 2023, Transgaz are venituri realizate de 1,2 miliarde lei, mi amici cu 20% ca anul trecut, și un profit de 40 milioane lei, în scădere cu 88% față de anul trecut. În 2022, totalul veniturilor înregistrate a fost de 1,85 miliarde lei. Gradul de îndatorare al companiei, potrivit ultimelor date trimestriale publicate, este de 52%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din datele la nouă luni 2023, Transgaz are venituri realizate de 1,2 miliarde lei, mi amici cu 20% ca anul trecut, ….
    Corectați!
    Care este relevanța ca împrumutul solicitat este mai mare decât cifra de afaceri ?
    Este problema băncilor dacă acordă împrumutul sau nu și in ce condiții.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.