Hidrocentrala Tarnița – Lăpuștești, mega proiectul cu care ministrul Energiei se lăuda că va aduce stabilitate energetică în regiune, mai așteaptă. Niciun investitor nu a depus ofertă conformă pentru Studiul de Fezabilitate

Hidrocentrala Tarnita, Ministerul Energiei Sursă foto: Ministerul Energiei

Societatea pentru Administrarea Participațiilor Statului în Energie a anulat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitatea la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, lansată în octombrie. La termenul-limită 27 decembrie, niciun investitor nu depusese o ofertă conformă, potrivit informațiilor din SICAP. Studiul avea un preț estimat de 17,5 milioane lei și trebuia să stea la baza elaborării caietului de sarcini pe baza căruia trebuia selectat antreprenorul general al proiectului de hidrocentrală.

UPDATE Ministerul Energiei transmite că se va relua de urgență procedura de achiziție a documentației tehnico-economice și că proiectul Tarnița-Lăpuşteşti „trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil”. Reacția integrală, la finalul articolului.

Știrea inițială

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cu ocazia lansării licitației pentru SF, ministrul Energiei Sebastian Burduja anunța că Tarnița-Lăpuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, care va contribui la asigurarea securității energetice a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene și al variațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.

„Această hidrocentrală cu acumulare prin pompaj rezolvă mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri, la Lăpuşteşti și la Tarnița, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, pornim pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm înapoi apa în lacul de sus. Este ca o mare baterie verde…Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica în mod competitiv și transparent parteneri privați pentru o companie de proiect. Viziunea mea este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să garanteze atât capitalul necesar, cât și continuitatea acestui proiect strategic și complex, care va putea fi finalizat într-o perioadă de 8-10 ani de zile, pe baza estimărilor experților”, explica Burduja.

Despre proiect. Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro. Proiectul hidrocentralei prevedea că aceasta ar fi fost construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare.

Încă din 2014, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță care prevede ajutoare de stat pentru investitoriii în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Ulterior, timp de doi ani, până în vara lui 2016, Hidro Tarnița a derulat o procedură de selecție de investitori privați parteneri pentru proiectul hidrocentralei. S-au arătat interesate trei consorții chineze, dar, în 2017 Guvernul a decis să întrerupă procedura de selecție și să analizeze alte modalități de atragere de investitori pentru proiectul Tarnița.

În 2019, ministrul de atunci al Energiei, Anton Anton, spunea că a discutat cu reprezentanții unei companii private din Coreea de Sud specializată în energie nucleară și hidro și le-a transmis să se înscrie la licitația care ar fi urmat să fie organizată pentru selecția de investitori care să realizeze proiectul în sistem de parteneriat public-privat.

În 2020, ministrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea proiectului. „Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”, spunea atunci Popescu, care menționa că proiectul va fi scos din strategia energetică a României.

Totuși, în iulie 2021, apărea informația că patru companii din Coreea de Sud, nume mari, printre care Hyundai și divizia din Coreea a General Electric, au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului. Nimic nu a avansat, însă, până acum.

Comunicat Ministerul Energiei:

„În luna octombrie 2023, SAPE S.A. a lansat procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate şi Documentație tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești. La solicitarea potențialilor ofertanți, în vederea pregătirii documentației conform legislației în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27.12.2023, ora 15:00. La acestă procedură s-au înscris 15 ofertanți, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.
În data de 27.12.2023, portalul de achiziții publice a afișat mesajul „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”. Astfel, procedura a fost anulată. A contat și perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Orice proiect major întâmpină și provocări. Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment. Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale. O parte au fost deja acceptate. Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat. Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile. Proiectul Tarnița-Lăpuşteşti trebuie să meargă înainte și va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil. Este cea mai importantă investiție pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experți reputabili din sectorul energetic. Încurajăm toți posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare și să depună oferte complete și conforme, în termenele prevăzute de lege””.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un incompetent , precum Virgil Popescu , a luat decizia renunțării la proiectul acestei hidrocentrale și mai grav retragerea României din proiectul terminalului de gaze de la Alexandropoulis .Proiectul hidrocentralei poate fi reluat dar retragerea din proiectul terminalului de gaze este definitivă. O decizie catastrofală pentru independența energetică a României.
    Anchetează cineva această decizie ?

    • @ imaprtial ,,Asa este stimate Domn ,Acest ,ministru -sinistru ,v popescu a fost catastrofal ptr sistemul energetic,Poat nu intamplator ,acel individ ,simion ,tot il apostorfa ca fiind un mare HOT ,Hotule stiga dupa el prin Parlament , Dar acum noul Ministru S Burduja se pare ca este un Om cu Cap Limpede si se foloseste si de Oamenii specialistii in domeniu energetic care desigur sustin ferm acesta mega-investitie , de mare folos ptr viitorul energetic al tarii Sa nu uitam ca,viitorul va fi al energiei electrice ,,FEILICITARI DOMNULE MINISTRU S BURDUJA PENTRU HOTARAREA IN ACEST DOMENIU .

    • Avem destule gaze , nu te panica , cine stie ce conditii erau si daca s a retras inseamna ca nu merita . Iar hidrocentralele astea cu pompaj , in vremurile de azi cu eoliene si solare sau nucleare par o fudulie costisitoare inutila si chiar daunatoare mediului . Cu 1 miliard ar trebui modernizate spitale …

      • 1. In proiectul de la Alexandropoulis România avea o cotă de 20 % . Aveam asigurată o sursă alternativă de alimentare cu gaze . Acum plătim pentru a utiliza terminalul LNG de la Alexandropoulis.
        2. Cu atât mai mult in această perioadă cu eoliene și fotovoltaice , a căror producție de energie electrică nu este constantă și nici continuă , este nevoie de o centrala precum cea de la Tarnița – Lăpuștești pentru a asigura echilibrarea sistemului energetic național.
        3. Inițial această centrală a fost proiectată ca rezervă de sistem in condițiile realizării celor 5( 4 ) grupuri de la Cernavoda. Sunt studii privind stabilitatea sistemului energetic național care argumentează realizarea acestei centrale hidroelectrice .
        In rest numai de bine.

  2. Da nu inteleg de ce ,in anii 70-80 s-a reusit construirea Hidrocentralei de la Tarnita cu ;;
    –Proiectanti romani ,
    –Materiale romanesti in mare parte ,cu exceptia unor echipamente energetice din import ,Dar se poate face si acum
    –Muncitori 100/100 =romani ,,,era acolo o colonie cu baraci -cladiri cu locuinte ,era ca o mare comuna ,de locuitori -muncitorii de la santier ,Iar femeile ,multe lucrau cot -la -cot cu barbatii ,merau femei sudor ,si nule tremura mana la sudura cala unii brabati de la bautura etc,Earu femei care manevreau macara , apoi la cantina satierului ,etc,,
    —Utilajele ptr ,escavare, sapaturile imense ,spargeri de roca ,,tunel in stnca ,munte, , Statii de betoane ,,laboratoare ptr controlul calitatii ,NU se turna nici o lopata de beton pana cand resp calitatii ,spunea ,DA sau NU .excavatorele de fabric,romanesca ,, camioanele bascule ,Otelul -beton de la Campia Turzii etc,etc,, Iar acum trebuie sa ne inchinam la strini ,sa vina ei si sa lucreze ,iar noi sa fim spectatori ??? Doamne in Lume traim ?
    Ehea ,ce vremuri mon ,cher ?? Am trait din plin acele vremuri si exact pe santier ca maistru electrician ,cam 47 ani vechime la sistemul de pensii ,Dar nu pot sa fac rost de adeverinte cu ;
    –Spor de grupa I si II ,
    –Spor de toxicitate ,de la Copsa-Mica,
    –Spor de permanetizare, etc..
    –Spor de acord global ,plus ,regim marit de 10-12 ore plus duminica lucrate ,etc,
    –Indeminzatie de santier, Toate aceste adunate,era salar de 5600 lei ,dar in Cartea de Munca era trecut ,3650 lei ,,sume luate in calcul pensiei , Dar contributia la pensie se retinea din suma de 5 600 ,lei ,,Unde esti TU Tepes Doamne ??

  3. Fostii ministrii ai energiei au finalizat U3-4.Acum va fi finalizat si Tarnita -Lapustesti.Noroc ca mai avem Curtea de Conturi care trage semnale de alarma. Oare ,,specialistii,, le citesc.

  4. Romania marilor succese, Schngenul terestru s-a sudat, inflatia s-a asezat, Tarnita s-a amanat, electrificarea liniilor ferate s-a amanat, etc.

  5. Despre proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, cu lac de acumulare prin pompaj, se discută de foarte multă vreme. In principiu proiectul pentru hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti din Judetul Cluj constă in construirea la altitudine a unui lac de acumulare prin pomparea apei din râul Somesul Mic in vecinătatea hidrocentralei actuale de la Tarniţa. Astfel, in timpul noptii când cererea de electricitate este scăzută iar pretul acesteia este redus din cauza că centralele termoelectrice si nuclearo-electrice produc energie continuu, acest nou tip de hidrocentrală va utiliza electricitate ieftină pentru pomparea apei in lacul respectiv, urmând ca in timpul zilei să folosească această apă acumulată pentru generare de electricitate pe sistemul hidro. Este un mod de acumulare a surplusului de energie electrica produs noaptea prin transformarea ei in hidroenergie, care apoi sa fie retransformată in energie electrică pentru satisfacerea cerintelor crescute de electricitate din timpul zilei.

    • Oare de ce nu se trece la contoare cu dublu cadran adica tarif zi-noapte ,asa cum este in multe tari civilizate din UE Am vazut asta in Franata , unde exista un releu de comutare a curentului electric ptr un boyler mare de ex. care consuma energie numai noaptea ptr incalzirea apei calde .cu energie ieftina . De ce la unii se poate si pe la noi NU ?

  6. Oare de ce nu se trece la contoare cu dublu cadran adica tarif zi-noapte ,asa cum este in multe tari civilizate din UE Am vazut asta in Franata , unde exista un releu de comutare a curentului electric ptr un boyler mare de ex. care consuma energie numai noaptea ptr incalzirea apei calde .cu energie ieftina . De ce la unii se poate si pe la noi NU ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.