Agențiile de rating Moody’s şi S&P spun că nu există risc de incapacitate de plată în eventualitatea confiscării activelor ruseşti

banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Ţările ale căror obligaţiuni suverane au fost achiziţionate de Rusia nu vor fi considerate în „default” (incapacitate de plată) dacă guvernele occidentale vor decide să confişte active ruseşti îngheţate în valoare de 300 de miliarde de dolari, au apreciat agenţiile de rating Moody’s şi S&P Global, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Oficialii americani şi britanici fac presiuni pentru confiscarea activelor ruseşti imobilizate în Belgia şi alte ţări europene. Washingtonul şi Londra vor să obţină sprijinul ţărilor G7 pentru o astfel de măsură la discuţiile care vor avea loc luna viitoare, când se vor împlini şi doi ani de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

În luna iunie 2022, SUA şi Moody’s au apreciat că Rusia a intrat în incapacitate de plată cu privire la obligaţiunile sale, când sancţiunile internaţionale au împiedicat Moscova să facă plăţi către deţinătorii de obligaţiuni, o interpretate respinsă de autorităţile de la Moscova.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Banca Centrală a Rusiei susţine că Franţa, Germania, Marea Britanie şi alte state ar fi şi ele în “default” dacă obligaţiunile deţinute de Rusia ar fi confiscate şi deci Rusia nu ar primi plăţile care i se cuvin, a declarat o sursă din apropierea acestui dosar.

Însă, agenţia de evaluare Moody’s subliniază că interpretarea sa este una diferită. „Ratingurile noastre nu ţin cont de consideraţii specifice unui deţinător şi deci nu am trata un astfel de scenariu drept un „default” pentru aceste ţări”, a declarat Thorsten Nestmann, vicepreşedinte la Moody’s Investors Service.

La rândul său, Frank Gill, directorul echipei de ratinguri suverane din regiunea EMEA la S&P Global, a spus că cel mai probabil un astfel de scenariu nu va fi considerat un „default” pentru că plata dobânzilor se face via un agent de plăţi care ar continua să le elibereze către alţi creditori.

Majoritatea activelor ruseşti îngheţate sunt păstrate în numerar şi obligaţiuni de stat franceze, germane, britanice, austriece şi canadiene.

Interpretarea agenţiilor de rating ar putea calma îngrijorările cu privire la riscul de “default”. Unii oficiali europeni se tem, de asemenea, că orice confiscare a activelor ar putea stabili un precedent periculos astfel încât şi alte ţări să încerce să obţină despăgubiri pentru acţiunile militare luate în trecut de ţările occidentale.

Chiar dacă, în privat, oficialii ruşi sunt de părere că aceste rezerve sunt ca şi pierdute, totuşi sunt hotărâţi să acţioneze în justiţie şi să reacţioneze în forţă, au dezvăluit mai multe surse din apropierea Guvenului şi Băncii Centrale de la Moscova.

„În sinea lor, toţi au spus deja adio rezervelor”, a declarat una dintre aceste surse. „Cu siguranţă va fi o acţiune în justiţie. Este o formă de ritual. Nu vom abandona, vom lupta”, a adăugat sursa.

O a doua sursă a spus că Rusia „şi-a luat adio” de la aceste active, fiind sigură că europenii vor ceda la presiunile SUA.

O a treia sursă a acceptat că este puţin probabil ca Rusia să fie în măsură să împiedice confiscarea dar a a ameninţat că va reacţiona prin confiscarea activelor occidentale blocate în Rusia şi ruperea relaţiilor diplomatice cu puterile străine considerate neprietenoase.

O altă sursă familiară cu poziţia Rusiei a spus că orice proces ar putea dura mai mulţi ani. Deoarece aceste rezerve sunt deţinute de Banca Centrală a Rusiei, o instituţie independentă, Moscova poate susţine că fondurile nu sunt în proprietatea Guvernului, a adăugat această sursă.

Deocamdată nu este clar care este jurisdicţia aleasă de Rusia pentru a lansa acţiunea în justiţie dar Vladimir Pestrikov, partener la cabinetul de avocatură Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin and Partners crede că cel mai probabil va fi ales un tribunal din UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Este o premiera absoluta in istorie. De jure, Rusia nu se afla in razboi sau in orice alt conflict cu tarile care propun confiscarea asseturilor sale, cu exceptia Ucrainei, fiind o actiune unilaterala neacoperita juridic prin efectele directe sau indirecte ale vreunei conventii/tratate/aliante etc.
    Ca atare, la sfarsitul conflictului Ru-Ukr, Ru. ar putea invoca achitarea eventualelor despagubiri pentru Ukr. prin valoarea actualizata a activelor deja confiscate, in parte sau in totalitate.
    O posibilitate ar fi ca Ru. sa fi convenit deja, confidential, araniamente cu guvernele care ii ingheata/confisca activele, in perspectiva negocierilor post-conflict, vizand diminuariea despagubirilor.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.