Proteste ale agricultorilor au loc în Germania, Franța, România, Olanda și Belgia. Euronews analizează ce costuri ar putea aduce acestea pentru economia europeană.
Pentru a pune în context protestele actuale care au loc în Europa, este important să înțelegem de unde a început totul.
Istoria protestelor actuale poate fi urmărită până la Green Deal (2019), care a implicat modificări semnificative pentru a atinge neutralitatea climatică. Scopul acordului a fost decarbonizarea și digitalizarea economiei europene. Acesta a sugerat unele modificări serioase ale politicilor cu obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Cu toate acestea, factorii de decizie politică nu au inclus ceea ce se numește gândirea de ordin secundar, și anume impactul asupra agricultorilor. Turbulențele actuale au convers cu o încetinire a creșterii economice în toate economiile majore din Europa, creând premisele unei mega crize.
Printre multe dintre strategiile propuse, strategia „De la fermă la furculiță” a introdus două obiective-cheie legate de sectorul agricol din Europa:
- reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor
- 25% din agricultură să fie ecologică până în 2030
Din cauza amenințării existențiale cauzate de degradarea mediului înconjurător, Strategia ecologică europeană își propune în continuare să asigure durabilitatea biodiversității și a ecosistemelor.
Evoluții recente
În luna noiembrie a anului trecut, politicienii UE au renunțat la proiectul de lege propus privind „Utilizarea durabilă a pesticidelor”, care era una dintre clauzele eminente ale strategiei „De la fermă la masă”. Deși proiectul de lege viza promovarea agriculturii ecologice, nu a reușit să vadă lumina zilei.
Reacția a venit nu numai din partea fermierilor, ci și a politicienilor de dreapta, care credeau că proiectul de lege ar putea avea un impact negativ asupra randamentului culturilor, perturbând astfel producția de alimente. Principalul grup agricol al UE, COPA-COGECA, a criticat proiectul de lege.
„Să nu uităm că această propunere a fost ideologică încă de la început, fără nicio legătură cu realitățile agriculturii, propunând tranziții nerealiste fără finanțarea necesară”, a declarat grupul. „Să nu uităm că toată această polarizare ar fi putut fi evitată și că s-ar fi putut găsi soluții fără încăpățânarea ideologică a câtorva factori de decizie”, a declarat grupul.
Situația actuală
În multe părți ale Europei, protestele au degenerat în blocaje rutiere, reflectând furia față de creșterea prețurilor, salariile mici și reglementările de mediu ale UE. Concurența din industria alimentară locală înrăutățește și mai mult situația, lăsând puține speranțe pentru agricultori.
Potrivit unui reportaj CNBC, pe pancartele de la protest se putea citi: „Când fermierii sunt ruinați, alimentele trebuie să fie importate”. O altă pancartă spunea: „Fără fermier, fără mâncare, fără viitor”.
Situația dificilă a fermierilor nu este legată doar de măsurile specifice ale politicii de stat, ci este, de asemenea, o încercare de a sfida reglementările de mediu ale UE și viziunea de sustenabilitate pentru vremurile viitoare.
Fermierii din Germania protestează împotriva planului guvernului de a reduce subvențiile pentru motorină; fermierii din Franța protestează împotriva reglementărilor excesive în ceea ce privește activitățile lor agricole; fermierii din Țările de Jos protestează împotriva planurilor de mediu ale guvernului, care vizează reducerea efectivelor de animale pentru a reduce emisiile.
Impactul protestelor asupra economiei europene
Această agitație are potențialul de a perturba nu numai configurația agricolă a regiunii, ci și sectorul transporturilor responsabil cu livrarea diferitelor bunuri, oprind astfel întregul lanț de aprovizionare și afectând economia regională în general.
Demonstrațiile agresive, ciocnirile cu poliția, închiderile la nivel național, blocajele pe drumuri și protestele în masă vor avea repercusiuni grave și asupra sectorului comercial și de producție.
În plus, fermierii vizează acum zonele portuare cu scopul de a provoca perturbări ale infrastructurii logistice, cu impact asupra activităților portuare. Recent, în timpul unuia dintre protestele din Belgia, portul Zeebrugge a fost blocat de fermieri timp de 36 de ore, ca parte a demonstrațiilor europene mai ample.
În vara și toamna anului trecut, Europa a fost nevoită să se confrunte cu pagube importante provocate pădurilor și culturilor din cauza inundațiilor și a incendiilor de pădure. În consecință, mulți fermieri și-au pierdut efectivele de animale și culturile și au suferit pierderi financiare importante.
Înainte ca Europa să aibă șansa de a-și reveni din repercusiunile economice, acțiunile fermierilor agravează și mai mult problemele, împovărând infrastructura economică a fiecărei țări și reducând la minimum posibilitatea de redresare a infrastructurii agricole.
Demonstrațiile au potențialul de a provoca nu numai declinul peisajului economic național, ci și de a avea un impact asupra economiei la nivelul UE. După cum spune BCE: „Economia zonei euro va continua să fie slabă pe termen scurt, dar se așteaptă ca mai târziu în acest an să își recapete impulsul.”
Calea de urmat
Pentru a reduce decalajele, UE trebuie să ajungă la un acord care să asigure prețuri echitabile pentru agricultori, astfel încât tranziția către o economie ecologică să se facă fără probleme și în mod constant.
Ținând cont de concurența internațională, agricultorilor trebuie să li se asigure un venit echitabil, astfel încât și ei să poată beneficia de viziunea „Green Deal” a UE.