Compania de stat Hidoelectrica a scos la licitație un contract de 1,68 milioane de euro pentru auditarea rezultatelor financiare în perioada 2021 – 2024 și auditarea, la general, a societății în vederea listării la Bursa de Valori București și o bursă internațională, cel mai probabil, Londra. Practic, acest contract are trei loturi, din care auditul pentru situații financiare are o valoare de 966.000 euro, cel pentru listarea la BVB , 340.000 de euro, iar cel pentru listarea la o bursă internațională, 380.000 de euro.
Hidroelectrica va atribui unei singure firme contractul pentru aceste trei loturi, potrivit anunțului de pe portalul de achiziții publice.
Ofertele vor fi depuse până în 6 septembrie, iar departajarea se va face în proporție de 80% prin preț, 5% prin experiența Expertului cheie, care trebuie să fie membru al Camerei Auditorilor Financiari și experiența lidrului echipei de auditori.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent, într-un interviu pentru Reuters, că statul român va lista un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica anul viitor. “Ne dorim să finalizăm procedurile de listare în a doua jumătate a anului următor. Poate să fie în al treilea sau al patrulea trimestru, dar va fi în 2022.” a precizat Popescu. “Procedurile de listare sunt suspendate de o lege populistă adoptată de parlamentul anterior. Reluarea lor va dura mai mult timp”, a adăugat acesta.
Hidroelectrica, care a ieşit din insolvenţă în 2017 după cinci ani, este cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român. La S1 2021, profitul net realizat este de 1,7 miliarde lei, mai mult decât întreg profitul din 2020 – 1,4 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei. Având în vedere explozia prețurilor la energie și rezultatele din prima jumătate a anului, Hidroelectrica ar putea deveni cea mai profitabilă companie din România, în general, iar profitul s-ar putea apropia de 1 miliard de euro.
Hidroelectrica furnizează aproape 30% din necesarul de energie electrică al României, având o capacitate instalată de 6.400 MW, în 200 de hidrocentrale construite în timpul comunismului de-a lungul reţelei reţelei de râuri din România.