De la Wall Street și până în Silicon Valley, trecând prin transportul aerian și abatoare, tot mai multe companii americane se decid să impună vaccinarea angajaților, mergând până la concedierea celor care refuză, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.
Televiziunea de știri CNN a concediat astfel trei salariați care nu au respectat politica sanitară și s-au prezentat la serviciu fără a fi imunizați împotriva Covid-19.
“Permiteți-mi să fiu limpede: avem o politică de toleranță zero în această privință”, a scris președintele CNN Jeff Zucker, într-o notă publicată pe Twitter de o ziaristă a televiziunii.
Companiile au ezitat mult timp până la aceste decizii.
Directorul companiei aeriene United Airlines Scott Kirby a declarat în ianuarie că are în vedere impunerea vaccinului pentru toți angajații din Statele Unite. Dar doar vineri a cerut celor 67.000 de angajați să se vaccineze până la sfârșitul lui octombrie.
“Știm că unii dintre voi nu veți fi de acord cu această decizie”, a scris el, într-un mesaj semnat împreună cu directorul pentru afaceri publice al companiei.
“Dar cea mai mare responsabilitate a noastră este să vă asigurăm securitatea la locul de muncă și faptele sunt clare: toată lumea este mai sigură când toată lumea este vaccinată.”
Potrivit agenției federale americane însărcinate cu respectarea legilor împotriva discriminării la locul de muncă (EEOC), angajatorii au dreptul să ceară salariaților care merg la birou să se vaccineze, cu excepții prevăzute pentru motive medicale sau religioase.
CNN avea deci dreptul să concedieze salariații care nu au respectat regulile, afirmă Eric Feldman, specialist în dreptul sănătății la universitatea din Pennsylvania.
“A te pune în pericol prin nevaccinare este imprudent, dar a-i pune pe alții în pericol este evident împotriva eticii și în numeroase cazuri ilegal”, susține el.
Opoziția politică
Pe Wall Street, unde angajații sunt presați de mult timp să revină la birouri, banca de afaceri Morgan Stanley și gestionarul de active BlackRock au anunțat la finalul lui iunie că doar angajații vaccinați vor avea acces în sedii.
În Silicon Valley, Google, Facebook și Microsoft au luat decizii similare în ultima perioadă.
Gigantul producției de carne Tyson Foods a anunțat marți că vaccinul va fi obligatoriu pentru toți salariații, în birouri și în abatoare, din 1 noiembrie.
Cu explozia contaminărilor legate de varianta Delta, “este momentul potrivit pentru a trece la etapa următoare”, a declarat Claudia Coplein, responsabil medical la companie.
În prezent, puțin sub jumătate dintre angajații Tyson Foods sunt vaccinați, în trend cu media țării.
Companiile “așteptau să vadă câți angajați se vor vaccina singuri”, notează Peter Cappelli, profesor la Wharton School.
Dacă unele firme sunt încă reticente să impună injecția, motivul este în principal politic, crede acesta: “există atât de mulți oameni care cred acum că este legitim să te opui vaccinului încât angajatorii se tem că se vor lovi de opoziții politice”.
Walmart, spre exemplu, a impus vaccinul pentru angajații de la sedii, dar nu și pentru cei din supermarketuri sau depozite.
Ori “aceste magazine se află în principal în zone rurale unde forțele anti-vaccin sunt mai pregnante”, remarcă Cappelli.
În condițiile în care unele sectoare se confruntă cu probleme în recrutarea de noi angajați, în special în zona cu salarii reduse, angajatorii nu vor să se trezească cu un deficit suplimentar de forță de muncă.
“Speram că vom fi scăpat de această mizerie până acum”, subliniază Michael Urban de la Școala de științe în sănătate a universității New Haven. “Dar nu este cazul încă pentru că numeroase persoane nu au încredere în sistem.”
Acum, că marile companii au deschis un pic terenul, alte firme ar putea să urmeze această cale, crede el.
Dar pentru micile întreprinderi care se luptă să supraviețuiască în timp ce trebuie să se mențină la curent cu modificările legislative, ar fi mai simplu ca autoritățile să ia decizia de a impune vaccinarea pentru toți, mai spune Michael Urban.