Salariul negociat în zona euro a crescut cu 4,5% la finalul lui 2023, într-un ritm mai lent față de nivelul record de 4,7%

euro, moneda, bancnote, bani Sursa foto: Dreamstime

Salariul negociat în zona euro a crescut cu 4,5% la finalul lui 2023, arată datele publicate marţi de Banca Centrală Europeană, atenuând temerile că majorarea salariilor ar putea susţine o rată a inflaţiei peste ţinta BCE de 2%, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Deşi încă ridicată, creşterea salarială din trimestrul patru încetineşte faţă de nivelul record din zona euro, de 4,7%, înregistrat în perioada iulie-septembrie 2023, arată indicatorul BCE privind salariul negociat. Datele erau aşteptate cu interes, ţinând cont că ar putea reprezenta unul dintre factorii cheie luaţi în calcul în cazul reducerii dobânzilor.

Alţi analişti estimează că o reducere a dobânzilor ar putea avea loc cel mai devreme după luna mai, când vor fi publicate datele referitoare la salariul negociat în primul trimestru din 2024.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Această încetinire a creşterii salariilor la finalul lui 2023 ar trebuie să aducă o anume uşurare că nu se va resimţi o spirală a salariilor şi preţurilor în zona euro. dar cu siguranţă BCE vrea să aştepte datele privind salariul negociat în primul trimestru din 2024 înainte de a decide reducerea dobânzilor”, a apreciat Carsten Brzeski, de la ING.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută că salariile “vor stimula evoluţia inflaţiei în următoarele trimestre” şi a avertizat contra “deciziilor pripite” de relaxare a politicii monetare fără siguranţa că rata inflaţiei se îndreaptă spre ţinta BCE, de 2%.

BCE previziona în decembrie un declin al creşterii salariilor nominale la 3,3% în 2026, de la 5,3% în 2023.

Şi Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, susţine că Banca Centrală Europeană va trebui să vadă dovada încetinirii salariilor în zona euro, înainte ca ratele dobânzilor să poată fi reduse.

“Avem acum perspective credibile privind revenirea inflaţiei la 2% în 2025. Singura piesă care lipseşte este convingerea că avansul salariilor se adaptează la inflaţia mai scăzută”, a declarat recent Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale din Ţările de Jos.

Acesta a explicat că de îndată ce se aşează piesele puzzle-ului, BCE va putea reduce uşor dobânzile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: