Analiză: Peste 4300 de proiecte de hoteluri și spații de relaxare, facilități sportive, de agrement, cultură se aflau în lucru anul trecut/ Doar un sfert sunt efectiv în șantier/ Ce mari proiecte de turism și sport sunt în lucru?

sala polivalenta brasov Sursa foto: Allen Coliban, Facebook

Peste 4300 de proiecte de hoteluri și spații de relaxare (facilități sportive, de agrement, cultură) se aflau în diverse stadii anul trecut, în scădere cu 6% față de anul precedent, conform datelor centralizate de IBC Focus, companie care monitorizează șantiere la nivel național. Doar un sfert dintre proiecte sunt în lucru, în șantiere, cele mai multe fiind deocamdată în curs de autorizare.

Segmentul hotelier și al spațiilor de relaxare în România a înregistrat o ușoară scădere,de 6.22%,  în 2023 față de anul precedent de 6.22%, trecând de la 4615 la 4328 de proiecte. “Această tendință poate fi interpretată în contextul fluctuațiilor pieței și al dinamicii economice. În ciuda scăderii, acest procent nu trebuie privit izolat, ci într-un context mai larg al schimbărilor economice și sociale”, menționează analiza publicată pe platforma proprie a companiei, HotelInvest. Aceasta amintește că sectorul e în continuă schimbare, mai ales după o serie de creșteri importante din perioada post-pandemică.

 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

București/Ilfov și Centru, singurele zone pe plus în 2023

Deși numărul total de șantiere pentru acest sector a scăzut, există totuși două zone care marchează creșteri: este vorba despre zona București/Ilfov, cu un plus de 10,83% și de zona centrală cu un plus de 2%. De menționat aici este și faptul că în cazul zonei de Vest (V), potrivit datelor monitorizate cu ajutorul VICTA.ro regăsim o evoluție liniară, cu același număr de proiecte și în 2022 și în 2023. La polul opus, cea mai semnificativă evoluție o regăsim în cazul zonei de Sud-Vest (SV), cu un minus de 16,23%, urmată de scăderile din zonele de Sud (S), cu un minus de 13,42% și cea din Sud-Est (SE), cu un minus de 13,2%. “Chiar dacă ne așteptam ca zonele litorale să fie cele care conduc clasamentul proiectelor de investiții din sectorul Hotel și Relaxare, în 2023 Nord-Vestul (NV) surprinde și devine fruntaș în clasamentul numeric. Deși în ușoară scădere de 4,95% în raport cu rezultatul anului precedent, cele 788 de șantiere plasează această zonă pe locul 1.”, notează analiza. Podiumul este completat de zonele Sud-Est (SE) cu un total de 756 de proiecte și de zona centrală cu un total de 688 de investiții.

La polul opus stau zonele de Sud (S), cu un total de 368 puncte procentuale (și cu una din cele mai însemnate scăderi numerice comparativ cu anul precedent) și București/Ilfov care, deși în creștere procentuală în acest an, atinge un total de doar 307 proiecte încadrate pe acest sector.

Harta proiectelor pe județe pune în top județul de la malul mării – Constanța avea anul trecut 359 de proiecte. Urmează în clasament zona București – Ilfov (268), Bihor (255) și Cluj (250)

La fel ca în ediția precedentă, cazarea reprezintă o componentă semnificativă, cu 1483 de proiecte, cuprinzând hoteluri, pensiuni, hosteluri și vile turistice. De asemenea, agrementul în diverse forme este bine reprezentat, incluzând facilități sportive, cluburi, zone de distracție, precum și spații de agrement cu piscine și locuri de joacă. Sectorul cultural, cu muzee, teatre și galerii, se remarcă prin 276 de proiecte. Centrele de relaxare și spa-urile sunt prezente în 128 de proiecte. Proiectele de entertainment, cum ar fi cazinourile, cinematografele și cluburile, sunt în număr de 99, indicând că industria de divertisment are, de asemenea, o prezență importantă.

Doar un sfert dintre proiecte sunt în construcție

Cu toate că anul 2023 marchează o scădere numerică a proiectelor de tip hotel și relaxare, analiza subliniază că există o creștere ușoară a procentului care indică numărul de investiții în construcție. Cu 24%, reprezentând un total de 1041 de șantiere, acest segment ocupă locul 2 în clasamentul realizat în funcție de stadiile proiectelor. Cele mai numeroase rămân totuși proiectele aflate încă în autorizare, cu un total de 1539 de investiții și un procent de 35%. La polul opus, cel mai mic număr îl regăsim în dreptul investițiilor aflate în intenție, cu doar 0,3% din total, mai exact 15 astfel de proiecte. În cazul proiectelor finalizate, pentru anul 2023 s-a înregistrat un total de 589, total ce reprezintă 13,6% din întregul tablou al investițiilor de tip hotel și relaxare.

 

În cazul investițiilor de tip hotel și relaxare, investițiile mari continuă să ofere un raport extrem de bun în ceea ce privește situația stadiilor. Prin urmare, avem un număr destul de important de astfel de proiecte intrate în execuție (construcție și amenajare), cu un total de 574. În ceea ce privește situația proiectelor mari aflate înainte de execuție (intenție, proiectare, autorizare și înainte de execuție), datele monitorizate cu ajutorul VICTA.ro indică un total de 729. Rapoarte similare de 1 la 2 regăsim și în cazul investițiilor medii și mici. Mai exact, în anul 2023 am avut 957 de proiecte medii aflate în stadii incipiente (înainte de execuție) și 411 intrate în execuție, în timp ce în cazul proiectelor de mici dimensiuni 362 de investiții au intrat în execuție și alte 706 au rămas în stadii precum intenție, proiectare, autorizare sau înainte de execuție.

Printre cele mai mari proiecte: hotel cu 18 etaje, cinema și săli de sport

Reprezentanții IBC Focus au transmis pentru Economedia o listă cu câteva dintre cele mai importante lucrări derulate pe parcursul anului trecut.

  • Hotel Swissotel, 3S+P+M+18E, 4 stele, 225 camere si 17 apartamente, 4 stele – Niro Tower Hotel. Swissôtel va fi gata în 2025, conform celor mai recente date, deși termenul iniţial era 2023.)

 

  • Sala polivalenta D+P+1E cu 5000 de locuri Constanța 18500,00 12626493,00 CNI. Demarate oficial la data de 1 noiembrie 2022 și având ca data de finalizare stabilită initial la 31 decembrie 2023, lucrările de realizare a Sălii Polivalente din Constanța sunt departe de a fi finalizate, potrivit presei locale)

 

  • Sala polivalenta D+P+1E, capacitate 1800-2000 locuri – Amenajare exterioara si peisagistica Alba, PRIMARIA BLAJ. Prima sală polivalentă din judeţul Alba, o investiţie de 12 milioane de euro, a fost inaugurată în septembrie 2023, conform Agerpres.

 

  • Complex multifunctional – Sala Polivalenta – aprox. 11233 locuri Brasov CNI. Conform GSP.ro, Noua Polivalentă va avea o capacitate de 10.075 de locuri, iar în cadrul complexului va fi şi o sală secundară de antrenament cu 1.158 de locuri.  Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, adică 72 de milioane de euro, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI, iar Primăria Brașov suportă 3,5% din cheltuieli. Construcția este ridicată în proporție de 70%. Termenul pentru inaugurarea Polivalentei Brașovului este toamna anului viitor, 2025, potrivit primarului din Brașov.
  • Consolidare, extindere si modernizare cinematograf Favorit , S+P+E3+4Et, capacitate 700 locuri – PRIMARIA SECTORULUI 6 (termen de inaugurare: toamna, 2025). Primăria Sectorului 6 a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor de modernizare și consolidare a cinematografului Favorit, în iulie 2023. Lucrările au fost sistate din octombrie 2021, la 30%, iar șantierul a intrat în conservare, după ce contractul cu constructorul – Aedificia Carpați – a fost reziliat din cauza creșterii cu mai mult de 50% a costurilor de execuție. Primăria a scos la licitație restul de executat, iar licitația a fost câștigată recent de același constructor, conform Hotnews.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nici dracul nu-i intrece la atatea spalari de bani si investitii in ruine noi nici dracul.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.