Toyota Motor va acorda lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani

toyota-prius-e1583959475953

Toyota Motor a convenit miercuri să acorde lucrătorilor din fabricile sale japoneze cea mai mare creştere salarială din ultimii 25 de ani, sporind aşteptările că creşterile extraordinare ale salariilor vor oferi băncii centrale libertatea de a face o schimbare cheie de politică săptămâna viitoare, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Toyota, Panasonic, Nippon Steel şi Nissan s-au numărat printre unele dintre cele mai mari nume ale Japan Inc care au fost de acord să îndeplinească pe deplin cererile sindicatelor de creştere a salariilor în cadrul negocierilor anuale ale salariilor care s-au încheiat miercuri.

Discuţiile, o trăsătură definitorie a relaţiei de obicei de colaborare dintre conducerea japoneză şi forţa de muncă, sunt urmărite îndeaproape în acest an, deoarece creşterile salariale sunt aşteptate să ajute să elibereze calea băncii centrale pentru a pune capăt politicii sale de ani de zile de rate negative ale dobânzilor încă de săptămâna viitoare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Toyota, cel mai mare producător de automobile din lume, a declarat că este de acord cu cerinţele de creştere a salariilor lunare cu până la 28.440 de yeni (193 de dolari) şi plăţi de bonusuri record.

Conform practicii anterioare, compania nu a furnizat o cifră procentuală pentru creşterea salariului.

”Observăm un impuls puternic pentru creşterea salariilor. Este important ca impulsul puternic de creştere a salariilor să se răspândească la firmele mici şi mijlocii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului japonez şi secretarul şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi.

Prim-ministrul Fumio Kishida a făcut ca încheierea anilor de creştere slabă a salariilor să fie o prioritate de vârf, pentru a stimula cheltuielile slabe ale consumatorilor.

Creşterile salariale din Japonia s-au menţinut cu mult în urma mediei grupului OCDE de ţări bogate. De asemenea, Banca Japoniei urmăreşte cu atenţie rezultatele ca un punct de date cheie pentru a decide când să pună capăt dobânzilor negative, în vigoare din 2016.

Banca, care a menţinut stimulente masive şi dobânzi ultra-scăzute de ani de zile, mai mult decât alte ţări dezvoltate, în încercarea de a reanima o economie muribundă, urmează să organizeze următoarea sa întâlnire de stabilire a politicilor monetare în perioada 18-19 martie.

”Rezultatul negocierilor salariale anuale din acest an este esenţial” pentru a decide momentul renunţării la stimulentele masive, a declarat guvernatorul Kazuo Ueda miercuri, în parlament.

Lucrătorii de la marile firme au cerut creşteri anuale ale salariilor de 5,85%, potrivit celui mai mare grup sindical din Japonia, Rengo, care, dacă s-ar ajunge la un acord, ar depăşi nivelul de 5% pentru prima dată în 31 de ani.

Hisashi Yamada, economist senior la Institutul de Cercetare al Japoniei şi expert în probleme de muncă, a estimat creşteri generale de la 4,2% la 4,3%, pe baza răspunsurilor ”destul de puternice” de până acum şi, posibil, mai mult de 5% pentru firmele de top.

El a atribuit creşterile tendinţei de creştere a salariilor la nivel global, penuriei de forţă de muncă internă şi inflaţiei.

”Totuşi, sustenabilitatea unor astfel de creşteri salariale puternice şi dacă tendinţa de creştere a salariilor se va răspândi la companiile mici şi mijlocii în viitor este incertă”, a spus Yamada.

Într-un alt semn pozitiv, Asociaţia Japoneză a Muncitorilor din Metale, Maşini şi Producţie (JAM), un sindicat care reprezintă lucrătorii de la micii producători, a declarat că creşterile salariale asigurate pentru membrii săi au depăşit aşteptările şi a avut loc o schimbare în mentalitatea lucrătorilor.

”Japonezii încep în sfârşit să realizeze că diferenţa dintre salarii în interiorul şi în afara ţării se măreşte semnificativ”, a declarat preşedintele JAM Katahiro Yasukochi reporterilor.

Firmele mai mici angajează şapte din 10 lucrători în Japonia, dar au avut dificultăţi să ofere creşteri semnificative ale salariilor, deoarece au mai puţine pârghii pentru a transfera costurile clienţilor.

Akihiro Kaneko, preşedintele Consiliului Japonez al Sindicatelor Metalurgiştilor, a confirmat opinia lui Yasukochi, spunând că speră că rezultatele din acest an ar putea duce la un ciclu virtuos de salarii mai mari şi inflaţie.

Companiile de top, cum ar fi Toyota, sunt supuse presiunii din partea guvernului pentru a facilita creşterea salariilor, astfel încât salariile reale, care sunt ajustate pentru inflaţie, să poată inversa o serie de scăderi consecutive de 22 de luni.

”Sperăm că rezultatele noastre s-ar putea răspândi la toţi furnizorii noştri”, a declarat reporterilor responsabilul şef de resurse umane al Toyota, Takanori Azuma.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: