Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind producerea energiei electrice din resurse eoliene offshore

turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer Foto: Wikimedia Commons – Ein Dahmer

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore, scrie News.ro.

Legea reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore. Implementarea proiectelor de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore se realizează cu respectarea principiului nediscriminării, în condiţii de concurenţă loială, şi cu respectarea principiului de prevenire şi controlul integrat al poluării prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului. În luna aprilie, deputaţii au adoptat decizional un proiect care stabileşte cadrul legal în vederea dezvoltării investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră, lucru care contribuie la îndeplinirea jalonului 116 din PNRR, aferent reformei pieţei de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic şi susţinerea unui cadru legislativ de reglementare stimulativ pentru investiţii private în producţia de electricitate din surse regenerabile.

Propunerea de lege prevede că, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Energiei iniţiază procedurile pentru realizarea unui studiu de specialitate în vederea pregătirii procesului de concesiune şi a activităţilor de explorare, construire şi exploatare a centralelor electrice eolienne offshore.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ministerul Energiei organizează o procedură de atribuire competitivă a contractelor de concesiune, potrivit dispoziţiilor art.302 şi urm. din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Ministerul Energiei poate acorda un ajutor de stat sub forma unei scheme de sprijin pentru construirea sau exploatarea centralelor electrice eoliene offshore, în beneficiul perimetrelor eoliene offshore, cu condiţia punerii acestora în funcţiune într-o perioadă de maximum 8 ani de la data încheierii contractului de concesiune. Operatorii economici pot participa la procedura de atribuire competitivă a contractelor de concesiune (…) şi fară acordarea schemei de sprijin. Ministerul Energiei elaborează schema de sprijin, „cu stabilirea obiectivului, a modalităţii de acordare, a perioadei de aplicare a acesteia, precum şi a sursei de finanţare, în baza propunerilor formulate potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. (2) lit. g) şi cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996, cu modificările şi completările ulterioare”, mai indică sursa menţionată.

Pe 4 martie, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. USR acuza majoritatea PSD-PNL că a refuzat la votul pe Legea privind energia eoliană offshore ca românii să aibă pensii mai mari, după ce a respins amendamentul deputatei USR Cristina Prună a propus, după modelul norvegian, ca 80% din banii obţinuţi de statul român din exploatarea resurselor eoliene offshore ale României să fie direcţionaţi către pensiile tuturor românilor, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: