Hidroelectrica prevede un profit rectificat de 4,15 miliarde lei pentru 2024, în scădere cu 14%

hidroelectrica sigla

Hidroelectrica a estimat în proiectul de buget rectificat o scădere cu 14% a profitului pentru 2024, la 4,15 miliarde lei, potrivit raportului companiei.

Compania prevede un profit brut rectificat de 5 milioane lei din venituri totale în valoare de 10,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 5,3 miliarde lei.

„Veniturile totale din exploatare sunt rectificate în scădere cu 6% față de nivelul aprobat inițial ca urmare a diminuării prețului mediu de vânzare a energiei electrice cu 12%, diminuare compensată de creșterea cantității de energie electrică prognozată a fi vândută în anul 2024 cu 4%. Această creștere se datorează atât creșterii cantității de energie electrică prognozată a fi produsă cu 3%, luând în considerare realizările primului trimestru al anului 2024, cât și creșterii cantității de energie electrică prognozată a fi achiziționată în vederea optimizării producției cu 14%”, se arată în raport.

Potrivit companiei, impactul reducerii prețului de vânzare prin intermediul MACEE de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh începând cu luna aprilie 2024, măsură aprobată prin OUG nr. 32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale asupra reducerii veniturilor este de 19% (159 mil. lei).

„De asemenea, prețul mediu de vânzare pe PZU în perioada ianuarie-aprilie 2024 a fost de 397 lei/MWh, cu 22% sub prețul mediu bugetat inițial pentru întreg anul 2024, ceea ce conduce și la diminuarea veniturilor în segmentul de furnizare, ca urmare a unei scăderi generale a prețurilor ofertate de către furnizori. Toate acestea conduc la reconsiderarea și adaptarea prețurilor de vânzare la contextul actual de piață, prețuri folosite în estimarea veniturilor”, se mai arată în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: