După doi ani de secetă investițională, în Europa apar muguri verzi pentru start-up-urile tehnologice, în condițiile în care companiile aflate la început de drum încep să încheie tranzacții și capitaliștii de risc strâng noi fonduri, scrie Financial Times.
Fondul suedez de venture capital Creandum, unul dintre primii susținători ai unor companii precum Spotify, Klarna și Depop, a anunțat luni un fond de 500 de milioane de euro, devenind astfel cel mai recent investitor privat în domeniul tehnologiei cu orientare europeană care a obținut în acest an capital nou pentru startup-uri.
Această strângere de fonduri urmează unor tranzacții de dimensiuni similare, printre care Accel Europe, care a lansat luna trecută un fond de 650 de milioane de dolari, și Plural, o firmă cu sediul la Londra și Tallinn care vizează întreprinderile nou-înființate din domeniul “deep tech” și care a strâns 400 de milioane de euro în ianuarie.
Fondul Creandum a fost strâns “într-un timp record”, potrivit lui Carl Fritjofsson, unul dintre reprezentanții fondului. “Există o schimbare dramatică în ceea ce privește sentimentul, apetitul și activitatea în întreaga industrie”, a spus el.
După ce frenezia investițiilor în tehnologie, determinată de pandemia Covid-19, s-a oprit brusc din cauza inflației, a creșterii ratelor dobânzilor și a tensiunilor geopolitice, start-up-urile europene au fost nevoite să taie costurile, deoarece investițiile de capital de risc s-au epuizat. Unii investitori importanți din SUA în domeniul tehnologiei, inclusiv Tiger Global și Coatue, s-au retras din tranzacțiile europene.
Dar capitaliștii de risc spun că piața a început să se schimbe în primele luni ale anului 2024, deoarece o nouă nebunie pentru start-up-urile de inteligență artificială se cuplează cu o revenire puternică a evaluărilor Big Tech pe Wall Street.
“Nu am scăpat pe deplin de surplusul din anii de vârf, dar mugurii verzi sunt peste tot în jurul nostru”, a declarat Tom Wehmeier, care face parte din echipa Atomico, una dintre cele mai mari companii de capitaliști de risc (venture capitalist) din Europa. “Depășim faza de redresare și ne întoarcem într-o perioadă de creștere.”
Wehmeier preconizează că, după declinul din 2023, investițiile private în tehnologie în start-up-urile europene vor reveni la creștere în acest an. “Piața este mai activă în orice moment decât am văzut înainte de 2021”, a spus el, indicând trei trimestre succesive de creștere a investițiilor în tranzacții de “Serie B”.
“Din datele pe care le vedem și din munca noastră de zi cu zi, suntem cu adevărat foarte entuziasmați de anul 2024”, a declarat Sabina Wizander, partener Creandum. “Mai multe companii de calitate îndrăznesc să iasă [să strângă bani], deoarece mediul de strângere de fonduri este mai previzibil.”
Multe întreprinderi nou înființate au fost nevoite să reducă costurile și să se concentreze pe profitabilitate pe măsură ce piața s-a transformat în 2022. Cele care au supraviețuit înghețării finanțării sunt acum mai sustenabile, spun investitorii, în timp ce creșterea veniturilor a început, în general, să se accelereze.
Chiar și unii investitori din Silicon Valley s-au întors în Europa, Andreessen Horowitz și IVP deschizând birouri în Londra în ultimele luni.
Între 2007 și 2021, Creandum a recuperat de aproape șapte ori mai mult decât a investit în companii, după ce a vândut aceste participații. Una din șase companii în care a investit a ajuns la o evaluare de peste 1 miliard de dolari.
Jon Biggs, partener la unul dintre investitorii Creandum, Top Tier, a declarat că cifrele au demonstrat că grupurile europene de capital de risc ar putea prezenta randamente care să le egaleze pe cele ale colegilor lor din Silicon Valley – o întrebare care a planat mult timp asupra investitorilor din regiune. “Firma se află în mod confortabil la masa de sus a grupurilor de capital de risc la nivel mondial”, a spus el.
Nu toate fondurile europene au reușit să strângă fonduri atât de ușor. Atomico, cu sediul la Londra, se află în etapele finale ale celei mai mari majorări de capital din istoria sa, vizând până la 1,35 miliarde de dolari pentru fondurile sale de risc și de creștere, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Dar, deși se așteaptă să finalizeze finanțarea în următoarele luni, procesul a durat mai mult de un an.
Acest lucru reflectă atât mărimea tranzacției, cât și precauția continuă a investitorilor în ceea ce privește fondurile destinate companiilor aflate în stadiu avansat, într-o perioadă în care au avut loc puține oferte publice inițiale de succes, au declarat aceste persoane. Atomico a refuzat să comenteze cu privire la planurile sale de strângere de fonduri.