INTERVIU Jean Ionescu, Corteva: Într-o fermă de 1.100 de hectare din SUA lucrează 3 persoane, în timp ce în România lucrează aproximativ 50-60 de persoane

Jean Ionescu, Corteva

Este bine-cunoscut faptul că agricultura din România prezintă numeroase probleme și dificultăți, printre care fragmentarea fermelor, irigațiile și lipsa de investiții în digitalizare. Acestea se traduc economic printr-o performanță agricolă scăzută și costuri de producție mari. Spre exemplu, în cadrul unei ferme medii din România lucrează de aproape 20 de ori mai mulți oameni decât în SUA, a declarat Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România într-un interviu acordat Economedia.

Într-adevăr, în agricultura Statelor Unite, care este o agricultură semnificativ mai dezvoltată decât cea europeană, ferma medie are undeva la 1.100 de hectare și este condusă în formula tată, fiu și încă un angajat. Adică trei persoane. Efectiv, trei-patru persoane administrează 1100 de hectare ca la carte”, spune Jean Ionescu.

Spre comparație, în România, Jean Ionescu afirmă că la 1.100 de hectare sunt foarte multe ferme care au peste 50-60 de angajați. „E clar de ce: avem paznici, avem portari, avem agronomi. Cred că încărcătura în agricultură în România este foarte mare și nu o spun eu. Statistic, România are o parte însemnată de oameni care lucrează în agricultură”, declară el.

Referindu-se la problema fragmentării terenurilor agricole, Jean Ionescu confirmă că majoritatea fermierilor români dețin suprafețe foarte mici, „acele fâșii care există în jurul satelor”. Aceștia sunt adesea oameni în vârstă care nu au oferit încă terenurile asociațiilor cooperative. Conform acestuia, la nivel național există peste 2,7 milioane de ferme care au suprafețe sub 3 hectare. Directorul Corteva România este de părere că astfel de exploatații nu sunt ferme în adevăratul sens al cuvântului, însă Uniunea Europeană cuantifică statistic și acești fermieri.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Acesta consideră că nu are loc o concentrare la vârf a fermierilor mari, însă observă „o migrare către fermierul mediu”. Jean Ionescu susține că pe lângă cele 10-15 ferme mari din țară, puterea agricolă este deținută de către ferma medie. Deși există diverse fonduri de investiții suficient de bine capitalizate care reușesc sa achiziționeze ferme medii, tranziția obișnuită este de la fermierul mic la cel mijlociu.

De asemenea, Directorul Corteva România este încrezător că perspectiva agricolă a României se va îmbunătăți, factorii principali fiind reprezentați de adopția digitalizării și a tehnologiilor moderne facilitate de către generațiile tinere: „Sunt mulți fermieri cu o vârstă înaintată la care asimilarea noilor tehnologii este greoaie. Dar băiatul care vine din urmă, moștenitorul, cu certitudine se va duce mult mai rapid în digital.”

Jean Ionescu e de părere că elementele cheie pentru tinerii antreprenori care vor să aibă parte de succes în domeniul agriculturii sunt dorința și pregătirea, dar avertizează că abilitățile manageriale nu trebuie ignorate, întrucât agricultura modernă înseamnă business cel puțin la fel de mult cât înseamnă creșterea efectivă a plantelor și animalelor.

Directorul Corteva apreciază realizările tinerilor care au cumpărat ferme în jurul orașelor mari cum este Bucureștiul pentru a crește în mod sustenabil păsări, legume și fructe.

Sunt multe exemple de persoane tinere care au reușit lucruri incredibile în agricultură. E vorba de aceste ferme mici de pe lângă București, conduse de oameni tineri care au cumpărat ferme, au început să crească păsări și alte animale în sistem free-range, au început să crească sustenabil legume, fructe și care reușesc să vândă online. Sunt tineri care și-au dezvoltat foarte bine și partea de marketing și invită consumatorii pe care îi aprovizionează săptămânal: ”Hai să văd cum crești tomatele, cum crești salata, ce fac găinile”. E o chestie pură de marketing care prinde bine. E o piață în care București dă această oportunitate și cred că viitorul acestor fermieri este foarte, foarte interesant, pentru că lumea caută să consume din ce în ce mai sustenabil, să aibă produse bune din punct de vedere calitativ și la un moment dat să vadă cum sunt produse acestea”, spune el.

Jean Ionescu mai consideră și că antreprenorii din agricultură crescuți în mediul urban nu sunt dezavantajați față de cei din mediul rural, ci dimpotrivă, au șanse mai mari de reușită pentru că înțeleg mai bine consumatorul din mediul urban și sunt mai obișnuiți cu schimbarea constantă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In SUA nu exista legea dezincriminarii spagii, parandaratului, evaziunii, substituirii proprietatii populatiei discriminate de mafia speciala, prescrierii crimelor si actelor teroriste, etc, precum in Romania.

  2. Cred ca domnul respectiv are probleme grave de cunoaștere a fermelor românești. Am sa le transmit și colegilor dansului poate o să-l și schimbe. Nici o ferma din România nu are la 1000 ha 50 – 60 de angajați. Nu ar rezista nici macar un an financiar. Cred ca domnul respectiv datorează scuze fermierilor romani.

  3. Propaganda pro partenerul strategic pentru noi ăștia înapoiati din România. Hai sictir. Am fost in țara asta extraordinara la care trebuie sa ne uitam cu atâta admirație si nu este deloc așa. Dacă domnul elogiază așa mult aceasta țara plină cu Drogați Leneși si crime de ce nu merge acolo? Va spun eu de ce. Pentru ca acolo 1000 de hectare de pământ reprezintă o avere uriașă pe care nu o poate nimeni acumula intr-o viața de om. Țara noastră a fost denigrata si manipulata in mod intenționat ca sa vina partenerul strategic sa be cumpere pământurile la preț de 2 lei. Acum după ce au pus mâna pe pământul românesc gratis vor sa nici nu mai plătească oamenii sa lucreze. Ar vrea sa nu plătească nici impozit la stat ci doar sa facă profit 100%. Treziți-vă romani. Acest partener strategic ne vrea afara din țara noastră, de pe pământul nostru pentru care stramosiii nostrii și-au dat viața

  4. Dl specialist compara fermele chimice din sua cu gospodariile de autoconsum din Romania. Vorbeste cu nesimtire, cu lipsande respect, despre oameni care au trecut prin nationalizare, omorati si schingiuiti pe viata pt pamant, prin restituiri fara 10% din ce s-a luat, fara razoare, terenuri bune luate de psd si falsi revolutionari, mutate pe legea Iliescu, culturi distruse de animale si vanatori fara despagubiri, de discriminati prin lege fara subventionare, doar unii au primit subventii, fortati la asociere, animale sanatoase ucise de stat, interdictia de a produce si de a vinde carne, oua, lactate. Este un comunist ordinar. Avem nevoie de libertate, concurenta, mai multi producatori si mai mici. Trebuie limitata exploatarea la maxim 100 ha. Si da, in SUA s-a raspandit comunismul. Imperiul va intra in decadere. China a last privatii sa produca pt a finanta statul, iar SUA ia transformat pe privati in finantatori de stat. Hai sa ii lasam si pe cei mici sa produca si sa vanda. Hai sa ii subventionam si pe ei. Hai sa le dam banii pe ultmii 30 de ani. Hai sa ii despagubim pentru fondul de vanatoare de pe terenul lor, acolo unde se hraneste animalul si vine vanatorul si il ia. Hai sa punem taxe de 300% pe produsele cu hormoni si nitrati. Niște excroci care isi amesteca produsele chimice, modificate genetic printre produsele taranilor sa vanda la acelasi pret, cand falsificarea le aduce de 10 ori cantitate mai mare, pt ca legea le permite. Si comunistul nu spune de transhumanta, mosii de peste an, caloian, paparude, targuri si balciuri, horele din sate, colindat, stea, sorcova, plugusor, urs, capra si alte traditii. Da comunistilor, aia ca voi le-au distrus ca nu au fost facute de tractoristi eficienti, ci de un popor cu adevarate culturi pastorale, viticole, pomicole, agrare samd. Au venit cu tractoare si chimicale sa ne spuna ce este eficient si ce e bine pentru noi. Ne-au impus binele lor cu forta legii. Guvernanti si specialisti de carton ca asta.

  5. Sunt ferme care lucrează 5000ha,au și vie și animale ,iar angajați 50 de persoane. Adică efienticizăm profitul prin reducerea personalului,dar nu se întreabă nimeni,cine va mai cumpara produsele agricole sau industriale dacă nu vor mai fi salariați

  6. Dacă aceste ferme de 1.100 de hectare își permit sa tina 50 de oameni la munca de ce nu e ok? acești oameni țin în spate 50 de familii care depind de ei. Asa mai vine câte unul din america (da cu,, a,, mic) cu idei din astea sataniste și noi stam uimiți cu gura căscată cum am stat și în ultimi 35 de ani.

  7. Un articol grețos! Scris de un individ care ne crede tâmpiți. Dacă nu ar fi muncitorii zilieri sau cei la negru,ar bate din buză cei trei oameni pe 1000 de Ha! Peste tot vezi afișe cu “Hired”( angajam) !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.