VIDEO Drumul Expres Craiova – Pitești: Șoferii vor putea circula doar pe sectorul Colonești – Albota în acest an. Mobilizare insuficientă a UMB – Pro Infrastructura

drum expres craiova pitesti umb Sursa foto: Pro Infrastructura

La final de 2024, șoferii vor putea circula doar pe sectorul Colonești – Albota al drumului expres DEx12 Craiova – Pitești, nu și pe restul tronsonului până la Oarja/Catanele, în ciuda promisiunilor constructorului UMB și a oficialilor CNAIR și ai Ministerului Transporturilor, estimează asociația Pro Infrastructură. Pe de altă parte, aceștia notează că șantierul turcilor de la Ozaltin arată foarte bine pe Drumul Expres DEx12 între Balș și Craiova.

Asociația, care a urmărit șantierul în teren, spune că volumul de muncă rămas este semnificativ și mobilizarea antreprenorului pe Albota-A1 este insuficientă, cu mai multe pasaje pe/peste DEx12 într-un stadiu incipient. În nodul cu Autostrada A1 pasajul nu a ieșit din pământ, fiind aproape imposibil tehnic de terminat în 5-6 luni.

„Cea mai mare parte din forța UMB este dislocată masiv pe Autostrada A7 Buzău-Focșani. Efectivele constructorului de pe DEx12 sunt concentrate dincolo de Albota, spre Craiova”, mai spune asociația.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, termenul contractual actual, noiembrie 2024, a fost extins până în „trimestrul II 2025”, conform declarațiilor oficialului CNAIR prezent în 20-21 mai 2024 la reuniunea Comitetului de Monitorizare a Programului Transport.

„Din fericire, antreprenorul este suficient de bine mobilizat pe cei 19 kilometri dintre Albota și Colonești și, chiar dacă mai este mult de muncă la structuri, dar și la terasamente, atât la drumul expres propriu-zis cât și la cele două de legătură din zona Albota, este fezabil ca în decembrie să se inaugureze acest segment. Ceilalți 13 kilometri până în A1 sperăm să fie deschiși până cel târziu în iunie 2025”, spun reprezentanții Pro Infrastructură.

Progres bun al turcilor pe segmentul Balș – Craiova

Pe de altă parte, aceștia notează că șantierul turcilor de la Ozaltin arată foarte bine pe Drumul Expres DEx12 între Balș și Craiova.

„Atât antreprenorul general Ozaltin, cât și subcontractorii lui, merită deja felicitați pentru că doar ceva catastrofal i-ar putea împiedica să-și respecte termenul contractual inițial, martie 2025 – curat, fără extensii de timp sau giumbușlucuri birocratice. Mai mult, cu o accelerare puternică până în toamnă, mai ales pe partea de structuri, cu un management inteligent, dar și cu puțin noroc, au o șansă să producă marea surpriză și să inaugureze lotul în decembrie 2024. Nimic nu anunța această reușită a turcilor, ba dimpotrivă: este primul lor proiect major în România, iar “performanța” de pe DN6 din apropiere este de tristă amintire. Drept dovadă, noi nici nu i-am inclus în previziunile noastre rutiere din ianuarie pentru o posibilă deschidere în 2024, opinând că nu au nicio șansă”, spun reprezentanții asociației.

Sursa foto: Pro Infrastructura/ Facebook

Aceștia notează totuși că nu ar trebui să „ne îmbătăm cu apă rece”. “Până la urmă e vorba de doar 17,7 kilometri de drum expres la câmpie care nici măcar nu sunt făcuți de la zero (șantierul e preluat după rezilierea provocată de falimentul Tirrena Scavi). Dar indiferent dacă vor reuși sau nu să inaugureze în decembrie, înainte de termen, merită felicitați pentru cum se mișcă pe DEx12 Craiova-Balș. Să-i vedem cum se descurcă pe viaductele de pe Autostrada Transilvania de la Nădășelu și Topa Mică unde misiunea lor va fi una mult, mult mai grea, atât din punct de vedere birocratic cât și tehnic, sub presiunea termenului PNRR, 2026”, subliniază Pro Infrastructura.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Mda. După cum arată șantierul, nici la anul pe vremea asta nu cred că va fi gata.

  2. Mie îmi place exprimarea din text: reprezentanții asociației. De fapt ce face această api? Mă întreb ce vor face “reprezentanții” api când UMB va termina lotul la sfârșitul anului. Răspuns: nimic. Nu sunt în stare să recunoască vreodată că au greșit. E normal, ei sunt specialiști. Ha, ha, ha………api cah.

    • Nu-ti inteleg logica. De ce s-ar chinui a termine tronsonul la sfarsitul anului cand au obtinut o amanare din nov 20024 pana in trim II 2025?

  3. la CNAIR aceleas fete de 20 de ani…
    Acum, se repara un podet intre Pitesti si Valcea, unde apar cozi de 10km!
    Cum este posibil sa nu se lucreze pe 3 schimburi?
    Puteau chiar devia DNul pentru o perioada. Angajati si meseriasi, nu doar pile de partid!
    Este un drum strategic, ce ati face in razboi daca s-ar bombarda 5-6 poduri, ati solicita pauza de masa?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.