Studiu Romanian Software. Jumătate din specialiști HR au dificultăți în implementarea în mod corect a schimbărilor legislative / Peste 80 de modificări legislative pentru specialiștii HR doar în 2023

dosare, birocratie, hartogaraie, foi, hartie Sursa foto Pixabay Sursa foto: Pixabay

O treime din companii a resimțit un impact major în procesele de resurse umane în urma modificărilor legislative din 2023. În total, peste 86% dintre companii au fost nevoite să facă modificări pentru a se conforma noilor legi.

Acestea sunt rezultatele studiului „Strategii de HR în 2024: Conformitate legislativă și eficiență în salarizare și administrare de personal”, derulat de Romanian Software, la care au participat 300 de reprezentanți HR din companii românești, de toate dimensiunile, atât din București, cât și din celelalte orașe ale țării.

Studiul evaluează reziliența în fața schimbării, identifică următorii factori generatori de obstacole și recomandă diferite strategii pentru combaterea acestora.

Frecvența schimbărilor legislative

8 din 10 specialiști HR se așteaptă la un număr la fel de mare de modificări legislative precum în anii anteriori. Pe măsură ce legislația devine tot mai provocatoare, 6 din 10 specialiști HR își exprimă îngrijorarea privind dificultatea de a implementa modificările necesare.

Anul 2024 se anunță la fel de complicat legislativ ca 2023, iar îngrijorările majoritare evidențiază provocarea continuă de a ține pasul cu noile reglementări.

Presiunea conformității, a timpului și a bugetului

Peste jumătate dintre specialiștii HR (55,1%) consideră implementarea corectă a modificărilor legislative drept cea mai mare dificultate. Aceștia se confruntă cu lipsa de resurse și claritate. Aproximativ la fel de mulți respondenți aduc aminte și de presiunea autorităților și necesitatea adaptării rapide a proceselor interne. În final, 49.2% consideră dificilă bugetarea eficientă, consecință a incertitudinii impactului legislativ și a dificultății realizării proiecțiilor financiare.

Lipsa specialiștilor

Studiul a arătat și că 1 din 3 oameni de HR simte că nu are suficienți specialiști în echipă. Doar 38% dintre specialiștii HR se simt încrezători în capabilitățile interne în fața legislației în continuă schimbare, în timp ce 32,5% recunosc lipsa angajaților specializați necesari pentru a monitoriza, evalua și implementa schimbările legislative.

Abordările pentru gestionarea acestor schimbări și maximizarea performanței sunt diferite, în functie de dimensiunea companiei:

  • 44% dintre companiile mari folosesc procese și sisteme pentru a se adapta rapid;

  • 43% dintre companiile mici și medii se bazează pe consultanți externi.

În 2023, specialiștii HR s-au confruntat cu peste 80 de modificări legislative. De la schimbări în raportarea fiscală, la reconfigurări ale salariului minim și taxarea beneficiilor în natură, fiecare modificare a adus cu sine provocări distincte, dar și oportunități strategice”, a declarat Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software.

Romanian Software face parte din grupul SD Worx și activează pe piața de software în domeniul resurselor umane prin platforma colorful.hr de HCM (Human Capital Management).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: