Șefii super-agenției AMEPIP și-au depus demisiile marți, după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese. AMEPIP este super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat. Guvernul va emite tot astăzi deciziile de eliberare din funcție.
UPDATE 16.55 Guvernul a confirmat oficial că conducerea AMEPIP a demisionat și că va fi demarată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției. Conducerea interimară a instituției va fi asigurată de Ciprian Hojda.
Comunicatul Guvernului:
„Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și-a prezentat demisia, urmând să fie organizată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției.
Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat astăzi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, urmând să fie publicate în Monitorul Oficial deciziile de eliberare din funcție.
Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană.
Un nou proces de selecție va fi organizat pentru alegerea și numirea unei noi conduceri. Coordonatele și mecanismul acestui proces de selecție sunt stabilite împreună cu reprezentanții Comisiei Europene și aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Acest act normativ a fost validat de Comisia Europeană, înainte de adoptare, în contextul consultărilor permanente pe care Guvernul României le are cu partenerii europeni în aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
Pentru a asigura continuitatea activității și funcționalitatea AMEPIP, ținând cont de perioada legală de preaviz și în condițiile organizării procesului de selecție pentru o nouă echipă managerială, conducerea interimară a instituției va fi asigurată de Ciprian Hojda.
Informații suplimentare:
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice funcționează în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.
Prin operaționalizarea AMEPIP, România a făcut progrese în ceea ce privește guvernanța corporativă, domeniu în care Guvernul și-a asumat responsabilități atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și prin procesul de aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”.
Știrea inițială
Cei trei, președintele Mihai Precup și vicepreședinții Victor Moraru și Ciprian Hojda, au avut termen de la premier să își dea demisia până astăzi la ora 12.
Conform informațiilor Economedia, vicepreședintele Victor Moraru urmează să rămână în preaviz timp de 45 de zile.
Pentru trei luni de zile instituția urmează să fie condusă de un șef interimar. Viitoarea conducere interimară nu va putea participa la procesul de selecție, aceasta fiind una din condițiile impuse de Comisia Europeană, conform unor informații obținute pe surse de Economedia. Nu este clar dacă vreunul dintre cei care demisionează va rămâne interimar sau conducerea eliminară va fi aleasă din afara instituției.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că va cere demisia celor considerați incompatibili după procedurile de selecție pe ordonanța privind guvernanța corporativă pentru conducerea super-agenției AMEPIP și pentru companiile din energie.
Economedia a scris săptămâna trecută, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.
De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.
Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Mihai Precup, anterior secretar de stat, a fost numit președinte al AMEPIP. Vicepreședinți au fost numiți Victor Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan. Înființarea AMEPIP este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană. Astfel, această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. O alta este selecția conducerii RAAPPS, după cum Economedia a scris AICI.