Lupta globală pentru materiile prime esențiale: instrument financiar de 100 de milioane de euro al Comisiei Europene și BERD pentru investiții în companii de minerit

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană (UE) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat joi un acord privind un nou mecanism care oferă investiții de capital pentru explorarea materiilor prime esențiale și strategice, cu scopul de a mobiliza investiții în valoare de aproximativ 100 de milioane EUR. Aceste materii prime sunt esențiale pentru tranziția digitală și ecologică a UE, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Instrumentul de investiții a fost creat pe fondul luptei globale pentru materiile critice între China, SUA și UE.

UE sprijină dezvoltarea de proiecte durabile pentru materiile prime critice (CRM) pentru a reduce riscul unor potențiale perturbări ale lanțului de aprovizionare. Acest lucru contribuie la asigurarea faptului că sectoarele industriale dispun de resursele necesare, menținând în același timp standardele de mediu și sociale ale UE. Noua instalație comună va sprijini obiectivele Legii UE privind materiile prime critice și ale planului REPowerEU.

Contribuția UE se ridică la 25 de milioane EUR din programul Orizont Europa. Alte 25 de milioane EUR sunt furnizate de BERD, iar mecanismul comun urmărește să mobilizeze alte 50 de milioane EUR.

Facilitatea va valorifica experiența vastă a BERD în finanțarea proiectelor miniere, facilitând investițiile de capital în faza inițială a operațiunilor din statele membre ale UE în care banca își desfășoară activitatea (Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Republica Slovacă, Slovenia și Cehia), precum și din țările BERD din afara UE acoperite de programul Orizont Europa (Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Tunisia, Turcia și Ucraina).

Deoarece activitățile de explorare minieră nu generează încă venituri, cel mai potrivit instrument de sprijin este capitalul propriu. BERD se așteaptă să investească în 5-10 companii miniere mai mici (firme mici și mijlocii sau firme mici cu capitalizare medie) care efectuează explorări în țările eligibile.

Facilitatea va contribui, de asemenea, la una dintre prioritățile-cheie ale strategiei BERD pentru sectorul minier, și anume sprijinirea explorării și producției de metale și minerale necesare pentru tranziția către energia verde și digitalizare.

Facilitatea va fi utilizată pentru a finanța activități de explorare responsabile, desfășurate în conformitate cu standarde ridicate de climă, guvernanță, mediu și sociale. Toate proiectele vor fi supuse unui control al BERD privind alinierea la Acordul de la Paris și politica socială și de mediu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: