Sondaj: Primele 500 cele mai mari companii din lume avertizează asupra riscurilor tot mai mari legate de inteligența artificială

inteligenta artificiala, AI, roboti, chatgpt, chabot Photo 129803252 © ProductionPerig | Dreamstime.com

Mai mult de jumătate dintre companiile din Fortune 500 consideră că inteligența artificială reprezintă un potențial risc pentru afacerile lor, conform unui nou sondaj al documentelor corporative care evidențiază modul în care tehnologia emergentă ar putea aduce transformări industriale de amploare, citat de Financial Times.

În general, 56% dintre companiile din Fortune 500 au menționat AI ca un „factor de risc” în cele mai recente rapoarte anuale, conform unei cercetări realizate de Arize AI, o platformă de cercetare care urmărește divulgările publice ale marilor afaceri. Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de doar 9% în 2022.

În contrast, doar 33 de companii din cele 108 care au discutat în mod specific despre AI generativă — tehnologia capabilă să creeze texte asemănătoare cu cele umane și imagini realiste — au văzut-o ca pe o oportunitate. Beneficiile potențiale includ eficiența costurilor, avantaje operaționale și accelerarea inovației, conform rapoartelor anuale ale acestor grupuri. Mai mult de două treimi din acea grupă au specificat AI generativă ca fiind un risc. Aceste păreri demonstrează că impactul AI generative este deja resimțit în diverse industrii și la majoritatea celor mai mari companii listate din SUA.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Tehnologia de învățare automată predictivă a cunoscut o explozie în ultimii doi ani, de la lansarea chatbot-ului popular ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. De atunci, companiile mari din tehnologie au investit zeci de miliarde de dolari pentru a dezvolta sisteme AI puternice, iar sute de start-up-uri au fost lansate pentru a profita de oportunitatea de întrerupere a pieței.

Printre companiile din Fortune 500, riscurile legate de AI menționate în rapoartele financiare anuale din acest an includ o concurență mai mare, deoarece camerele de consiliu se tem că ar putea să nu țină pasul cu rivalii care exploatează mai bine tehnologia. Alte daune potențiale includ probleme reputaționale sau operaționale, precum implicarea în probleme etice legate de impactul potențial al AI asupra drepturilor omului, ocupării forțate și confidențialității.

Unele industrii sunt mai preocupate de AI decât altele. Mai mult de 90% dintre cele mai mari companii media și de divertisment din SUA au spus că sistemele AI în expansiune rapidă reprezintă un risc de afaceri în acest an, la fel ca 86% dintre grupurile de software și tehnologie. Peste două treimi dintre companiile de telecomunicații din Fortune 500 și mai mult de jumătate dintre companiile din domeniul sănătății, servicii financiare, retail, consum și aerospațial au dat același avertisment investitorilor. De exemplu, Netflix, serviciul de streaming de 290 miliarde de dolari, a avertizat că concurenții ar putea câștiga un avantaj față de el prin implementarea AI, ceea ce ar afecta „capacitatea noastră de a concura eficient și rezultatele noastre operaționale ar putea fi afectate negativ”. Grupul de telecomunicații Motorola a spus: „AI-ul poate să nu funcționeze întotdeauna conform intenției, iar seturile de date pot fi insuficiente sau conține informații ilegale, părtinitoare, dăunătoare sau ofensatoare, ceea ce ar putea afecta negativ” câștigurile și reputația sa. Unele companii au menționat riscuri financiare legate de utilizarea în evoluție a sistemelor AI, cum ar fi costuri în creștere și imprevizibile. Salesforce, o afacere de software evaluată la 250 miliarde de dolari, a spus că adoptarea AI „prezintă probleme etice emergente” legate de colectarea datelor și confidențialitate. Aceasta a spus că marjele sale de profit ar putea fi afectate de „incertitudine” în legătură cu aplicațiile emergente AI, ceea ce înseamnă că ar trebui să facă probabil o investiție mai mare pentru a dezvolta și testa noi modele. Riscurile legale, de reglementare și de securitate cibernetică legate de AI au fost, de asemenea, un subiect comun printre companiile din Fortune 500.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: