Nivelul datoriei din Statele Unite şi Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internaţională şi pentru Elveţia, a declarat ministrul elveţian de Finanţe Karin Keller-Sutter într-un interviu publicat sâmbătă, citat de Reuters, scrie News.ro.
Într-un interviu acordat cotidianului elveţian Blick, Keller-Sutter a lăudat finanţele ”disciplinate” ale Elveţiei, despre care a spus că au permis ţării să facă faţă provocărilor economice generate de pandemia de COVID-19 şi de invazia Rusiei în Ucraina.
În schimb, alte ţări sunt ”atât de îndatorate încât nu mai sunt capabile să acţioneze”, a spus ea, dând Franţa drept exemplu.
“Sau uitaţi-vă la America. Este o bombă cu ceas. Mini-crash-ul de pe burse de la începutul lunii august a fost o lovitură de avertisment”, a spus ministrul citat.
Ea a adăugat că “a fost o expresie a temerii investitorilor de o recesiune. Nivelurile datoriilor din SUA şi Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internaţională şi un risc pentru Elveţia.
Keller-Sutter a discutat, de asemenea, o propunere guvernamentală de a face banca elveţiană UBS să deţină mai mult capital în urma achiziţiei fostei rivale Credit Suisse, după prăbuşirea acesteia anul trecut.
Ea a apărat cerinţele suplimentare de capital necesare pentru a proteja Elveţia de o nouă criză bancară.
CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a criticat propunerea şi Keller-Sutter a fost întrebată dacă a luat legătura cu el în acest sens, spunând: “Nu, nu am mai fost în contact cu el. Acesta este acum un proces politic normal.”
Ziarul a întrebat, de asemenea, ce părere are despre speculaţiile conform cărora UBS şi-ar putea muta sediul în străinătate dacă consideră că condiţiile din Elveţia nu mai sunt potrivite pentru asta.
”Consiliul Federal (cabinetul) consideră că este bine pentru economie să aibă o mare bancă elveţiană. Dar banca trebuie să decidă singură cum vrea să se poziţioneze”. UBS a spus în repetate rânduri că este dedicată Elveţiei.