Prețurile petrolului au suferit vineri cea mai mare scădere săptămânală din octombrie, pe fondul unei cereri „lipsite de viaţă” pe piețele cheie ale lumii, ceea ce pune frână unui raliu aproape neîntrerupt din acest an, scrie Financial Times.
Prețul unui baril de petrol Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, a încheiat săptămâna în scădere cu aproape 7%, stabilindu-se la 64,53 dolari. Prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate, de referință pentru piața americană, a scăzut cu o marjă similară, la 61,42 dolari.
Scăderea a pus frână unui raliu aproape neîntrerupt în acest an. Brent și WTI au crescut cu peste 60% de la începutul lunii noiembrie, întrucât lumea a început să se redeschidă după blocajele induse de pandemie.
Analiștii susțin că spus că raliul prețurilor a fost prea accelerat, după ce petrolul Brent a trecut de pragul de 70 de dolari pe baril săptămâna trecută, în contextul în care comercianții au fost loviți de noi restricții în anumite părți ale Europei, iar semnele sunt că cererea fizică din China și SUA a rămas fragilă.
Cu toate acestea, analiștii spun că este puțin probabil ca scăderea aceasta temporară să dureze, argumentând că cererea va continua să revină puternic la sfârșitul acestui an, deoarece programele de vaccinare accelerează – în ciuda problemelor pe termen scurt din Europa – stimulând călătoriile și economia în general.
Prețurile petrolului s-au prăbușit în luna martie a anului trecut, când o supra-producție saudită a inundat piețele, iar economiile lumii au intrat în lockdown din cauza pandemiei. WTI a plonjat în teritoriu negativ pentru prima dată, în aprilie 2020.