Mihai Precup, eliberat din conducerea AMEPIP după un posibil conflict de interese, a fost numit într-un consiliu interministerial pentru politici privind ajutoarele de stat

Mihai-Călin Precup Foto: Inquam Photos / George Călin

Mihai-Călin Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului, a fost desemnat în funcția de președinte al Consiliului interministerial „Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat”. În luna iulie, Precup a fost eliberat, la cerere, din funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Șefii super-agenției și-au depus atunci demisiile după dezvăluirile Economedia privind un conflict de interese.

„Decizie privind desemnarea domnului Mihai-Călin Precup, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în funcția de președinte al Consiliului interministerial «Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat»”, arată decizia din Monitorul Oficial publicată pe 4 septembrie. 

Consiliul interministerial „Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat” are în atribuțiile principale, printre altele: 

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

– monitorizarea/ evaluarea aplicării coerente şi unitare a Politicii în domeniul ajutorului de stat, la nivel național;

– monitorizarea îndeplinirii angajamentelor în domeniul ajutorului de stat, asumate de către România în calitate de stat membru al Uniunii Europene; 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

– evaluarea, în vederea aprobării de către Guvern, a strategiilor în domeniul ajutorului de stat, în concordanţă cu politica aprobată la nivelul Uniunii Europene şi cu asigurarea unui mediu concurenţial normal; 

– transmiterea de informări şi/sau memorandumuri către Guvern, în vederea stabilirii unei poziţii oficiale şi coerente a autorităţilor române; stabilirea listei cuprinzând măsurile/cazurile de ajutor de stat ale României propuse a fi analizate cu prioritate de Comisia Europeană. 

CIAS se întruneşte trimestrial sau ori de câte ori va fi nevoie, la convocarea preşedintelui acestuia. 

De asemenea, CIAS are în componență 21 de membri. Printre aceștia se află și un consilier de stat din aparatul propriu de lucru al prim-ministrului. Precup a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei premierului printr-o decizie a lui Marcel Ciolacu, publicată pe 16 iulie. 

Conducerea AMEPIP, posibile incompatibilități și conflicte de interese 

Economedia a scris în luna iulie, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP – care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat – Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post. 

De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.  

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Mihai Precup, anterior secretar de stat, a fost numit președinte al AMEPIP. Vicepreședinți au fost numiți Victor Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan. Înființarea AMEPIP este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană. Astfel, această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro. O alta este selecția conducerii RAAPPS, după cum Economedia a scris AICI. 

Comentarii

  1. Pas cu pas baieti!
    Din greseală in greseală spre victoria finală!
    😵
    Conteaza șpaga si cascavalul pentru buna guvernare!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.