Creșterea economică din zona euro pentru al doilea trimestru a fost revizuită în scădere la 0,2%, marcând o încetinire comparativ cu primul trimestru. Economia Germaniei s-a contractat, în timp ce Spania a înregistrat o creștere puternică. Se așteaptă ca BCE să reducă dobânzile cu 25 de puncte procentuale săptămâna viitoare, scrie Euronews.com.
Produsul intern brut al zonei euro a înregistrat o creștere trimestrială de 0,2% în al doilea trimestru din 2024, o revizuire în scădere față de estimarea anterioară de 0,3%, potrivit celei de-a treia estimări a Eurostat publicată vineri. O reducere similară a fost observată în creșterea pentru Uniunea Europeană în sens larg.
Aceste cifre indică o încetinire a ritmului de creștere comparativ cu primul trimestru, când atât zona euro, cât și Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 0,3%.
De la an la an, produsul intern brut a crescut cu 0,6% în zona euro și cu 0,8% în Uniunea Europeană în cursul celui de-al doilea trimestru.
Diferențe observate între statele membre
Au apărut disparități mari între statele membre, cu Polonia în frunte, cu o creștere de 1,5% de la un trimestru la altul, urmată de Grecia (1,1%) și Țările de Jos (1,0%). Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-1,0%), Letonia (-0,9%) și Austria (-0,4%).
Dintre cele mai mari economii ale zonei euro, Germania s-a contractat cu 0,1%, în timp ce Italia și Franța au înregistrat o creștere modestă de 0,2%. În schimb, Spania a înregistrat o expansiune robustă de 0,8% de la un trimestru la altul.
Cheltuielile de consum final ale gospodăriilor au scăzut cu 0,1%, importurile au crescut cu 0,5%, iar formarea brută de capital fix a scăzut cu 2,2%, toate acestea acționând ca frâne majore asupra creșterii zonei euro. Cheltuielile guvernamentale, în creștere cu 0,6%, și exporturile, în creștere cu 1,4%, au fost principalele contribuții pozitive.
Încetinirea economiei deschide ușa reducerii ratelor BCE
„Cele mai recente date – cum ar fi încrederea consumatorilor și indicatorii de activitate (Purchasing Managers’ Index), în special pentru sectorul manufacturier – nu au fost atât de încurajatoare”, a declarat Piero Cipollone, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu acordat Le Monde la începutul acestei săptămâni.
Cipollone și-a exprimat îngrijorarea că acești indicatori mai slabi reprezintă un risc pentru perspectivele de creștere ale zonei euro. Acesta a subliniat că investițiile rămân slabe, semnalând că firmele nu prevăd o redresare puternică.
În ceea ce privește inflația, Cipollone a menționat că previziunile BCE indică faptul că inflația va reveni la ținta de 2% în a doua jumătate a anului 2025.
Când a fost întrebat despre posibilitatea unei reduceri a ratei dobânzii la reuniunea din 12 septembrie, Cipollone a declarat: „Datele de până acum confirmă direcția noastră de mers și sper că ne vor permite să continuăm să fim mai puțin restrictivi”.
Consensul pieței indică o reducere a ratei cu 25 de puncte de bază în timpul următoarei reuniuni a BCE.
BCE își va menține flexibilitatea în orientările sale, potrivit Danske Bank
„Ne așteptăm ca Lagarde să confirme că BCE intră în faza de reducere, dar nu ne așteptăm la un angajament privind un calendar specific al reducerilor suplimentare ale ratelor”, a scris Danske Bank într-un raport de joi.
Banca preconizează că BCE va rămâne la o abordare dependentă de date, de la reuniune la reuniune, păstrând flexibilitatea în orientările sale de politică. Danske prevede, de asemenea, o mică revizuire în creștere a previziunilor privind inflația de bază, în timp ce previziunile privind prețul energiei vor menține probabil inflația globală stabilă.Cu toate acestea, banca avertizează că piețele ratelor au calculat deja reduceri de 61 de puncte de bază ale BCE în acest an și puțin peste 100 de puncte de bază anul viitor, ceea ce este considerat prea agresiv.
Privind în perspectivă, Danske Bank sugerează că reuniunea FOMC din 18 septembrie va fi esențială pentru traiectoria pe termen scurt a cursului de schimb EUR/USD.„Raportul privind locurile de muncă din august va consolida probabil o reducere a ratei Fed cu 25 de puncte de bază, ceea ce ar putea oferi un anumit sprijin pentru randamentele din SUA și pentru dolar”, a adăugat banca, conform Euronews.
România și Portugalia au avut cele mai modeste performanţe economice din blocul comunitar, conform datelor revizuite publicate vineri de Eurostat. Au fost și țări care au înregistrat scăderi:
Citește și: