Analiză: Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a ajuns în primele opt luni ale anului la aproape 3,3 miliarde de lei

masini electrice, incarcatoare electrice Sursa Foto: CarVertical

Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a fost de aproape 3,3 miliarde de lei, în primele opt luni ale acestui an, reiese din datele publicate, luni, de Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC), citate de Agerpres.

Potrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte stadiul procedurilor, 14,8% dintre licitaţii au fost adjudecate (334 de vehicule, în valoare de 638 milioane de lei), iar 85,2% sunt în desfăşurare (1.927 de vehicule şi 2,687 miliarde de lei).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În topul primelor zece autorităţi publice, în funcţie de valoarea licitaţiilor, primul loc este ocupat de Municipiul Bacău – cu 154,809 milioane de lei (58 de vehicule), urmat de Municipiul Zalău – cu 143,545 milioane de lei (60 de vehicule) şi de Municipiul Botoşani – cu 125,895 milioane de lei (68 de vehicule).

“Creşterea numărului de licitaţii pentru vehicule electrice reflectă un angajament ferm din partea administraţiilor locale din România de a face tranziţia către soluţii de mobilitate sustenabilă. Aceste investiţii sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane. În contextul schimbărilor climatice şi al cerinţelor europene pentru reducerea amprentei de carbon, licitaţiile din 2024 marchează un pas important pentru transformarea infrastructurii de transport public din România”, se menţionează în studiul de specialitate.

În raport cu distribuţia geografică a vehiculelor achiziţionate, Regiunea Centru se află pe prima poziţie, cu 429 de vehicule. Podiumul este completat de Regiunea Nord-Vest – cu 425 de vehicule, şi de Regiunea Nord-Est (353).

De asemenea, în privinţa valorii totale estimată a licitaţiilor, clasamentul este condus de Regiunea Nord-Vest – cu 725,8 milioane de lei, apoi Regiunea Centru (603,2 milioane de lei) şi Regiunea Nord-Est (553,8 milioane de lei).

Cele mai mari achiziţii de maşini electrice au fost înregistrate, în primele opt luni din 2024, în Sălaj (120 de unităţi, 191,8 milioane de lei), Sibiu (114 vehicule, 178,7 milioane de lei) şi Botoşani (115 vehicule, 173,1 milioane de lei).

Conform analizei, principalii furnizori de vehicule electrice în România sunt: Anadolu Automobil Rom (130,2 milioane de lei), Solaris Bus & Coach (84,8 milioane de lei), BMC Truck & Bus (81,5 milioane de lei), Aveuro International (69,6 milioane de lei) şi New Kopel Car Import (61 milioane de lei).

“România va continua să investească masiv în infrastructura de transport public electric, cu licitaţii noi care vor asigura nevoile de mobilitate urbană durabilă ale comunităţilor noastre. În plus, integrarea de soluţii de smart city şi transport verde va contribui semnificativ la reducerea emisiilor şi la creşterea calităţii vieţii în comunităţi. Principalele dificultăţi rămân legate de infrastructura necesară pentru încărcarea vehiculelor şi de integrarea optimă a acestora în reţelele de transport public. Totuşi, aceste provocări reprezintă şi oportunităţi de inovare şi modernizare, atât pentru administraţiile locale, cât şi pentru sectorul privat. Soluţiile inteligente, cum ar fi monitorizarea în timp real a vehiculelor şi optimizarea rutelor, vor juca un rol esenţial în eficientizarea transportului public”, consideră specialiştii ARSC.

Asociaţia Română pentru Smart City este principala autoritate în domeniul dezvoltării oraşelor inteligente din România, cu activitate continuă din anul 2016.

DataDriven.ro este platforma ce monitorizează toate licitaţiile şi achiziţiile publice din România, oferind analize detaliate ale pieţei pentru companiile care folosesc informaţiile din licitaţii ca parte strategică a afacerii lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: