Marii producători de vinuri din Iași estimează producții bune în acest an. Cresc sau nu prețurile?

struguri cotnari Sursa foto: Cotnari/ Facebook

Marii producători de vinuri din Iași estimează producții record, pe măsură ce culesul viilor se apropie de final, scrie Ziarul de Iași.

Potrivit datelor Direcției Agricole Județene (DAJ) Iași, în județ  sunt cultivate cu viță-de-vie peste 10.000 de hectare (ha). Conform aceleiași surse, în topul cultivatorilor cu cele mai mari suprafețe, se află SC Cotnari SRL, care deține 1.750 ha, SC Agroindustriala Bucium, care deține peste 200 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu aproape 150 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași (SCDVV), care lucrează 75 ha.

Reprezentanții Cotnari vorbesc despre una dintre cele mai bune recolte din ultimii ani. Aceștia au calculat o producție de aproximativ 22 de milioane de kilograme de struguri, ceva mai bine față de media anuală.

De pe urma celor 1.750 de hectare pe care le administrează Cotnari, se estimează, anul acesta, o producție de 22 de milioane de kilograme de struguri, peste media ultimilor ani. În litri de vin, asta înseamnă undeva la 15 milioane.

Prețul la raft va rămâne neschimbat. Cel puțin, la unii producători.

„Nu va fi mai scump, pentru că acest volum ne va permite să păstrăm același preț la raft. Eventual, să îl mai modificăm în funcție de prețurile de la  inputuri, materialele care se folosesc pentru produse. Dar încercăm pe cât posibilul să păstrăm prețurile, pentru că suntem într-o piață competitivă în care sunt foarte mulți producători și atunci, contează foarte mult și prețul”, a mai explicat pentru ZdI, Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari SA.

În ceea ce privește producția de struguri de anul trecut, din județ, conform datelor centralizate de către DAJ Iași, transmise ZdI, aceasta a fost de 70.720 de tone, cantitate în care se regăsesc atât soiuri de masă, de vin, cât și hibride. Dacă ne uităm strict la producția de vin, tot anul trecut, la Iași, s-au produs, în total, 226.393.56 de hectolitri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.