Angajatorii bulgari se opun planurilor guvernului de creștere a salariului minim, cel mai mic din țările UE/ Îngrijorări similare, exprimate recent și în Polonia

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

Una dintre principalele organizații patronale din Bulgaria a declarat că se opune planurilor guvernului de a crește salariul minim în una dintre cele mai sărace țări din UE, argumentând că acesta este deja prea ridicat, scrie EurActiv.

În prezent, Bulgaria are unele dintre cele mai mici salarii din UE, salariul minim fiind stabilit la 50% din salariul mediu din anul precedent. Salariul minim urmează să crească de la 470 de euro la 535 de euro până în 2025 – o creștere de 15%.

Cu toate acestea, Asociația capitalului industrial din Bulgaria insistă ca salariul minim să nu fie majorat și chiar să fie redus la 420 de euro, deoarece investitorii îl consideră prea mare.

„Ca urmare a metodei inadecvate de calcul, anul viitor, mai mult de jumătate dintre lucrătorii din țara noastră vor primi același salariu – salariul minim. Nu există nicio economie mare în lume care să își propună ca salariul minim să fie jumătate din media brută”, a declarat președintele asociației, Vassil Velev.

Ponderea Bulgariei în economia informală a fost de 30 % în 2022, cea mai mare comparativ cu alte țări din UE în 2022, se arată în cercetarea Parlamentului European. Acest lucru înseamnă că întreprinderile bulgare evită în mare măsură să plătească impozite și asigurări pentru angajații lor.

Salariul minim așteptat în 2024 pentru o oră de muncă în Bulgaria este de 3,25 euro, iar creșterea pentru un an ar trebui să fie de 15,4%.

„Noul salariu minim va contribui la creșterea motivației persoanelor cu cele mai mici venituri de a căuta un loc de muncă, la creșterea nivelului de trai, la reducerea riscului de sărăcie în muncă și la reducerea inegalității veniturilor, precum și la stimularea cererii interne ”, a declarat guvernul bulgar.

Guvernul a adăugat că stabilirea unui salariu minim nou, mai mare, va contribui la creșterea nivelului de trai al celor cu cele mai mici venituri de pe piața muncii, la menținerea locurilor de muncă și la adaptarea forței de muncă la nevoile pieței muncii.

Chiar și după majorare, Bulgaria va continua să aibă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 551 de euro. Ungaria este cea mai apropiată, cu un salariu minim de 710 euro.

Recent, îngrijorări similare au fost exprimate și în Polonia, unde mediul de afaceri a criticat planurile guvernului de a crește salariul minim anul viitor cu mai mult decât s-a anunțat anterior, ceea ce, potrivit acestora, ar putea pune în pericol multe întreprinderi mici. Cu toate acestea, decizia a fost salutată de sindicate, transmite Notes from Poland.

Luna aceasta, guvernul a publicat un proiect de regulament care arată că salariul minim va crește la 4 666 zloți (1 089 EUR) brut pe lună de la 1 ianuarie 2025, cu 8,5 % mai mult decât nivelul actual. Această cifră a fost cu 40 de zloți (9,34 EUR) mai mare decât cea propusă inițial de guvern în iunie.

Salariul minim pe oră va crește la 30,5 zloți, de asemenea cu 8,5% mai mult decât în prezent. Aceasta este cu 0,3 zloți mai mult decât fusese propus în iunie.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Donald Tusk după anunțarea noilor niveluri planificate ale salariului minim, președintele Camerei de Comerț poloneze, Maciej Ptaszyński, a declarat că organizația sa se opune „ferm” acestei schimbări.

Creșterea costurilor forței de muncă va fi „în detrimentul întreprinderilor mici și mijlocii și, în consecință, în detrimentul economiei poloneze”, a avertizat acesta.

Modificările ar fi „devastatoare pentru mii de puncte de vânzare cu amănuntul care funcționează deja doar la pragul de rentabilitate”, ar „face economia poloneză neatractivă pentru investitori” și ar putea alimenta și mai mult inflația, care a accelerat deja în ultimele luni, a scris Ptaszyński.

Conform propriilor estimări ale guvernului, creșterea planificată a salariului minim – de care vor beneficia peste 3 milioane de lucrători – va implica costuri suplimentare pentru întreprinderile mici și mijlocii de 11,8 miliarde de zloți (2,75 miliarde EUR) și de 3,15 miliarde de zloți (740 milioane EUR) pentru întreprinderile mari.

În evaluarea sa de impact, guvernul recunoaște că majorarea salariului minim poate crește costurile forței de muncă într-o asemenea măsură încât unii angajatori ar putea decide să își reducă forța de muncă, ceea ce ar afecta în special persoanele slab calificate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.