Sute de britanici au manifestat la Londra şi au cerut întoarcerea Regatului Unit în interiorul Uniunii Europene (UE), la aproape cinci ani de la Brexit, în contextul în care revenirea laburiştilor la putere încurajează nostalgicii unei Mari Britanii europene să-şi facă vocea auzită, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O maree de eurofili, îmbrăcaţi în albastru şi galben, culorile UE, au umplut sâmbătă seara Parliament Square, iar ”Oda bucuriei” a lui Beethoven, imnul european, a răzunat după această defilare din Hyde Park, în centrul Londrei.

În piaţă, în care mulţi au luat cuvântul, se agitau pancarte cu mesajul ”Vreau să-mi recuperez libertatea de mişcare” sau ”Brexitul este un dezastru monumental”.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Alţii afişau pe tricouri un autocolant cu mesajul ”Unde sunt banii?”, o trimitere la promisiunea mincinoasă a fostului premier Boris Johnson (2019-2022), care repeta că regatul va păstra ”350 de milioane de lire sterline” pe săptămână, pentru a-şi finanţa serviciile publice în loc să le dea UE.

”Brexitul a fost o capcană întinsă poporului britanic din cauza minciunilor care au fost spuse”, deplânge Alec Taylor, în vârstă de 71 de ani, care munceşte în sectorul asigurărilor şi care purta o beretă albastă cu stele aurii cusute.

Taylor consideră că regatul nu va reintra în UE prea curând, dar că Guvernul laburist ales în iulie va fi ”deja mult mai deschis, politicos şi amical cu Europa” şi poate că va prelua peste câţiva ani ideea unei reintegrări.

Premierul laburist Keir Starmer, ales în iulie, este aşteptat săptămâna viitoare la Bruxelles, unde urmează să fie primit de către preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen în vederea unei relansări a relaţiilor între Regatul Unit şi UE, la aproape cinci ani de la Brexit.

Liderul laburist a exclus o revenire în piaţa comună, în Uniunea Vamală sau în Tratatul liberei circulaţii a persoanelor.

”Poate că există o şansă să se revină asupra acestei greşeli (a Brexitului) odată cu noul Guvern”, îşi exprimă speranţa o universitară, Saskia Huc-Hepher, în vârstă de 50 de ani, care a venit să manifesteze.

Ea îşi exprimă regretul faţă de faptul că Guvernul laburist este reticent faţă de crearea unui dispozitiv de mobilizare a tinerilor.

Această britanică trăieşte la Londra şi este căsătorită cu un francez.

”Brexitul ne face vieţile mult mai complicate (…). Avem doi copii şi este un pic cam dificil să construieşti o identitate familială” în aceste condiţii, subliniază ea.