Întreprinderile mari ajung au ajuns la peste jumătate din exporturile de servicii ale UE

calcule economie grafic Foto: Pexels

În 2022, întreprinderile mari din UE cu 250 sau mai mulți angajați au dominat exporturile de servicii către țările din afara UE, reprezentând 56% din total, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Întreprinderile mici (până la 49 de angajați) au contribuit cu 14%, depășind întreprinderile mijlocii (între 50 și 249 de angajați) cu o cotă de 10% din exporturi, în timp ce pentru 20% din exporturi nu poate fi alocată dimensiunea întreprinderilor exportatoare.

Aceste date provin din statisticile privind comerțul cu servicii în funcție de caracteristicile întreprinderilor (STEC), publicate astăzi de Eurostat pentru prima dată ca statistici oficiale. Statisticile STEC oferă o perspectivă asupra legăturii dintre volumul comerțului cu servicii și caracteristicile întreprinderilor implicate.

Services exports by EU enterprises to countries outside the EU, 2022, % by enterprise size. Chart. See link to full dataset below.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Întreprinderile al căror domeniu principal de activitate a fost transportul și activitățile de informare și comunicare au reprezentat fiecare 20% din exporturile de servicii, urmate îndeaproape de întreprinderile manufacturiere cu 15%. Întreprinderile din sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice au reprezentat 10%, înaintea celor din sectorul financiar, care au contribuit cu 8%.

În rândul întreprinderilor mici, sectorul financiar a fost principalul contributor cu o cotă de 28% din exporturi, urmat de transporturi (19%), informații și comunicații (14%) și activități profesionale, științifice și tehnice (14%). Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai mică pondere în exporturile de servicii în rândul întreprinderilor mici, respectiv 3%.

Pentru întreprinderile mijlocii, cea mai mare parte a comerțului internațional cu servicii a provenit din sectorul profesional, științific și tehnic (24%), urmat de informații și comunicații și transporturi (fiecare contribuind cu 22%). Întreprinderile manufacturiere și financiare au reprezentat fiecare 7% din exporturile de servicii.

Întreprinderile mari implicate în exporturile de servicii au fost predominant active în sectorul informațiilor și comunicațiilor (28% din exporturi), urmat de transporturi și producție (23% pentru ambele). Sectorul profesional, științific și tehnic a reprezentat 10% din exporturi, în timp ce sectorul financiar a contribuit cu 5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: