În 2022, întreprinderile mari din UE cu 250 sau mai mulți angajați au dominat exporturile de servicii către țările din afara UE, reprezentând 56% din total, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Întreprinderile mici (până la 49 de angajați) au contribuit cu 14%, depășind întreprinderile mijlocii (între 50 și 249 de angajați) cu o cotă de 10% din exporturi, în timp ce pentru 20% din exporturi nu poate fi alocată dimensiunea întreprinderilor exportatoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Aceste date provin din statisticile privind comerțul cu servicii în funcție de caracteristicile întreprinderilor (STEC), publicate astăzi de Eurostat pentru prima dată ca statistici oficiale. Statisticile STEC oferă o perspectivă asupra legăturii dintre volumul comerțului cu servicii și caracteristicile întreprinderilor implicate.

Services exports by EU enterprises to countries outside the EU, 2022, % by enterprise size. Chart. See link to full dataset below.

Întreprinderile al căror domeniu principal de activitate a fost transportul și activitățile de informare și comunicare au reprezentat fiecare 20% din exporturile de servicii, urmate îndeaproape de întreprinderile manufacturiere cu 15%. Întreprinderile din sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice au reprezentat 10%, înaintea celor din sectorul financiar, care au contribuit cu 8%.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

În rândul întreprinderilor mici, sectorul financiar a fost principalul contributor cu o cotă de 28% din exporturi, urmat de transporturi (19%), informații și comunicații (14%) și activități profesionale, științifice și tehnice (14%). Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai mică pondere în exporturile de servicii în rândul întreprinderilor mici, respectiv 3%.

Pentru întreprinderile mijlocii, cea mai mare parte a comerțului internațional cu servicii a provenit din sectorul profesional, științific și tehnic (24%), urmat de informații și comunicații și transporturi (fiecare contribuind cu 22%). Întreprinderile manufacturiere și financiare au reprezentat fiecare 7% din exporturile de servicii.

Întreprinderile mari implicate în exporturile de servicii au fost predominant active în sectorul informațiilor și comunicațiilor (28% din exporturi), urmat de transporturi și producție (23% pentru ambele). Sectorul profesional, științific și tehnic a reprezentat 10% din exporturi, în timp ce sectorul financiar a contribuit cu 5%.