În 2022, întreprinderile mari din UE cu 250 sau mai mulți angajați au dominat exporturile de servicii către țările din afara UE, reprezentând 56% din total, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE. Întreprinderile mici (până la 49 de angajați) au contribuit cu 14%, depășind întreprinderile mijlocii (între 50 și 249 de angajați) cu o cotă de 10% din exporturi, în timp ce pentru 20% din exporturi nu poate fi alocată dimensiunea întreprinderilor exportatoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Aceste date provin din statisticile privind comerțul cu servicii în funcție de caracteristicile întreprinderilor (STEC), publicate astăzi de Eurostat pentru prima dată ca statistici oficiale. Statisticile STEC oferă o perspectivă asupra legăturii dintre volumul comerțului cu servicii și caracteristicile întreprinderilor implicate.
Întreprinderile al căror domeniu principal de activitate a fost transportul și activitățile de informare și comunicare au reprezentat fiecare 20% din exporturile de servicii, urmate îndeaproape de întreprinderile manufacturiere cu 15%. Întreprinderile din sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice au reprezentat 10%, înaintea celor din sectorul financiar, care au contribuit cu 8%.
În rândul întreprinderilor mici, sectorul financiar a fost principalul contributor cu o cotă de 28% din exporturi, urmat de transporturi (19%), informații și comunicații (14%) și activități profesionale, științifice și tehnice (14%). Industria prelucrătoare a înregistrat cea mai mică pondere în exporturile de servicii în rândul întreprinderilor mici, respectiv 3%.
Pentru întreprinderile mijlocii, cea mai mare parte a comerțului internațional cu servicii a provenit din sectorul profesional, științific și tehnic (24%), urmat de informații și comunicații și transporturi (fiecare contribuind cu 22%). Întreprinderile manufacturiere și financiare au reprezentat fiecare 7% din exporturile de servicii.
Întreprinderile mari implicate în exporturile de servicii au fost predominant active în sectorul informațiilor și comunicațiilor (28% din exporturi), urmat de transporturi și producție (23% pentru ambele). Sectorul profesional, științific și tehnic a reprezentat 10% din exporturi, în timp ce sectorul financiar a contribuit cu 5%.