Grupul românesc Alexander închide în Cehia o companie auto preluată de la germani

Brawe Kaplice

Grupul românesc Alexander International închide unitatea de inginerie Brawe din Kaplice, Republica Cehă, care producea piese presate și modelate pentru motoare, caroserii și șasiuri din oțel și aluminiu, scrie publicația locală Jižní Čechy TEĎ.  Din cauza lipsei de comenzi, compania a început treptat să își concedieze angajații. Vineri, 27 septembrie, ultimii 39 de lucrători au fost concediați cu un preaviz de două luni.

Brawe Kaplice a fost inițial o afacere de familie germană, respectiv parte din producătorul german de componente Brandl Industries. Când compania nu a mai mers bine, proprietarul a vândut-o unor proprietari români care au încercat să o repornească. Dar fără succes, contractele și proiectele se încheiau și nu se puteau obține altele noi. Astfel, au început concedierile treptate, iar dacă în urmă cu doi ani compania avea aproximativ 300 de angajați în Kaplice, astăzi ultimii 39 de angajați lucrează în Brawa.

„Și aceștia au fost concediați vineri, 27 septembrie, au o perioadă de preaviz de două luni. Compania românească însăși a decis să pună capăt producției în Kaplice”, a confirmat Jiří Řihout, reprezentant al asociației regionale din regiunea Boemia de Sud, în numele sindicatului Kovo.

Persoanele care au fost deja eliberate treptat și-au găsit în mare parte un loc de muncă în altă parte. Sindicatul Kovo încearcă să îi ajute pe lucrători să găsească noi locuri de muncă. „Situația de pe piața muncii este volatilă, iar starea industriei auto este în general în declin, dar nu mă aștept ca ultimele 39 de persoane să aibă probleme în a-și găsi un loc de muncă. Sindicatul Kovo își desfășoară activitatea în regiunea Český Krumlov și știu că există companii care s-au arătat deja interesate de ei. Am contactat personalul de resurse umane al companiilor din vecinătate pentru a lua legătura cu conducerea cehă a uzinei Kaplice și pentru a face schimb de informații cu privire la structura profesională a angajaților și la competențele și cunoștințele acestora”, a subliniat Řihout. Acum, noile locuri de muncă vor fi căutate în domenii inginerești, de exemplu mecanici, ajustori, prelucrători, sudori, operatori și altele asemenea.

Fabrica Brawe din Kaplice era operată prin entitatea juridică cehă Brawe spol s.r.o., controlată integral de firma românească Automotive Capital Investment SRL. Aceasta este deținută de Simion și Loredana Apreutese (56% din acțiuni) și de directorul general Aron Nuți (30%), alături de încă 4 persoane fizice: Gabriel Sala (5%), Claudia Truțiu (5%), Paul Goddert (2%) și Ioana Poleac (2%).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.