Presa maghiară, despre o potențială tranzacție MVM-E.On: „Piața de energie din România este chiar mai rea decât piața din Ungaria. Dacă MVM are atâția bani, i-ar putea folosi acasă”

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Presa maghiară scrie despre interesul companiei ungare MVM de a cumpăra furnizorul de energie electrică și gaze din România E.ON, spunând că piața de energie din România este „chiar mai rea” decât piața din Ungaria, iar MVM ar putea investi mai degrabă în rețeaua locală din Ungaria, dacă are atâția bani.

  • Afacerea dintre MVM și E.ON a fost relatată în premieră de G4Media și Economedia. Tranzacția ar urma să fie anunțată oficial după alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru a nu crea tensiuni politice legate de legăturile dintre Ungaria și Rusia, potrivit surselor G4Media.
  •  Tranzacția, care are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român, ar urma să fie anunțată în câteva luni. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON. Surse au precizat pentru Economedia că grupul E.ON nu a luat încă o decizie finală de vânzare a furnizării din România.
  • MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina.

Și publicația maghiară Masol scrie că MVM a ajuns deja la un acord cu compania de electricitate și gaze deținută de Germania. Publica Telex scrie însă că a contactat personalul de comunicare internă al MVM și E.ON, care au declarat că nu vor comenta tranzacția în curs. E.ON a indicat că societatea maghiară cu siguranță nu va comunica despre tranzacția din România.

Alexander Ihl, șeful departamentului de comunicare al E.ON, a răspuns pentru Telex, afirmând că E.ON își revizuiește în permanență portofoliul în conformitate cu strategia sa de a conduce agenda sa strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere. În acest context, E.ON efectuează o revizuire strategică a activității sale de retail din România, așa cum a anunțat la începutul acestui an.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Această revizuire strategică nu a fost încă finalizată și E.ON nu a încheiat un acord privind vânzarea.

Potențiala tranzacție dintre E.ON și MVM nu a fost planificată să fie dezvăluită publicului până după alegerile parlamentare și prezidențiale. Cu toate acestea, potrivit surselor, premierul Marcel Ciolacu a fost deja informat despre tranzacție. E.ON discutase anterior o posibilă vânzare cu Romgaz și OMV Petrom, dar MVM pare să fi făcut cea mai bună ofertă.

Reprezentanții industriei energetice din Ungaria pe care i-a contactat publicația Telex au fost împărțiți, unii indicând că ideea era nouă pentru ei, dar că, dacă MVM ar avea atâția bani, i-ar putea folosi cu adevărat pentru a curăța mixul energetic național. De exemplu, ar mai fi de lucru la centrala electrică Mátra sau la extinderea capacității de stocare, care este neglijabilă în comparație cu capacitatea națională de energie solară.

O altă sursă a declarat pentru Telex că potențiala tranzacție merită plasată într-un context mai larg. Pregătirile sunt în curs de desfășurare de aproximativ un an, restructurarea portofoliului companiilor energetice germane datând din momentul tranzacției RWE-E.ON, două mari companii energetice germane. Innogy a fost creată la 1 aprilie 2016, iar noua entitate a fuzionat filialele RWE: în martie 2018, însă, a fost anunțat că E.ON va achiziționa Innogy. Cu toate acestea, nu i s-a permis să păstreze toate elementele de portofoliu. MVM din Republica Cehă a cumpărat deja Innogy și îi place foarte mult. Compania nu numai că este profitabilă, dar există o lectură a operațiunii conform căreia pentru MVM este ieftin să furnizeze în Ungaria, dar activitățile sale internaționale sunt foarte reușite. O continuare a acesteia ar putea fi achiziția companiei românești.

În același timp, Telex a discutat și cu un expert în piața de energie care era morocănos în legătură cu România, spunând că ratele de impozitare sunt foarte mari, există taxe speciale, iar piața de energie din România este, dacă se poate, chiar mai rea decât piața din Ungaria.

E.ON deservește 3,4 milioane de clienți de gaze naturale în România, fiind al doilea mare furnizor de gaze naturale pentru clienții rezidențiali, după Engie, cu o cotă de piață de 41%. În ceea ce privește energia electrică, are o cotă mai mică, de doar aproximativ 5%.

Innogy este primul comerciant de gaze naturale din Republica Cehă, iar prezența sa pe piața de comercializare a energiei electrice este în creștere. Compania cehă furnizează energie pentru mai mult de 1,6 milioane de clienți rezidențiali și de afaceri.

MVM Zrt a plătit 600 de milioane de dolari pentru compania din Cehia, iar dacă tranzacția va avea loc, acesta este prețul pe care cineva l-ar putea folosi ca punct de plecare pentru a ghici cât ar putea costa bunurile din România.

Citește și:

SURSE Compania ungară de stat MVM, controlată de guvernul Viktor Orban, a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare a E.ON România

Cine e MVM, compania ungară de stat care vrea să cumpere furnizarea de gaze și energie de la E.ON: Are o mare dependență de gazele din Rusia și operează centrala nucleară Paks cu tehnologie rusă

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.