Cine e MVM, compania ungară de stat care vrea să cumpere furnizarea de gaze și energie de la E.ON: Are o mare dependență de gazele din Rusia și operează centrala nucleară Paks cu tehnologie rusă

MVM Foto: Sediul companiei MVM

Compania MVM, deținută de statul ungar, a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra activitatea de furnizare de gaze naturale și energie electrică în România. MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina.

Afacerea dintre MVM și E.ON a fost relatată în premieră de G4Media și Economedia. Tranzacția ar urma să fie anunțată oficial după alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru a nu crea tensiuni politice legate de legăturile dintre Ungaria și Rusia, potrivit surselor G4Media.

Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch. O investigație a publicației Balkan Insider din 2023 a arătat că MVM este compania prin care guvernul Viktor Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.

În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuției a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria.

La fel ca și guvernul Orban, MVM are o relație extrem de apropiată cu Rusia.

Fitch Ratings a scris într-o evaluare din iunie 2024 că ”MVM are o expunere mare la importurile de gaze rusești, în calitate de off-taker în cadrul unui contract de import pe termen lung cu Gazprom. Gazul rusesc continuă să ajungă în Ungaria prin interconectările cu Serbia și, într-o măsură limitată, din Austria”.

Cu alte cuvinte, afacerile MVM depind de Gazprom, o companie controlată de Kremlin și care este utilizată constant de regimul Vladimir Putin ca instrument de presiune politică.

O altă relație de afaceri cu Rusia a MVM este la centrala nucleară de la Paks, pe care o operează prin filiala MVM Paksi Atomerömű Zrt.

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia și care funcționează cu combustibil nuclear rusesc.

Mai mult, guvernul Orban vrea să construiască două noi reactoare ale centralei nucleare Paks împreună cu compania rusă Rosatom, în ciuda opoziției parțiale a Comisiei Europene.

Dacă tranzacția dintre MVM și E.ON va fi aprobată de conducerile celor două companii, ea trebuie avizată și de Consiliul Concurenței, dar și de Comisia pentru examinarea investiților străine directe.

Reamintim că și Romgaz, companie controlată de guvernul român, a fost interesată de achiziția E.ON Furnizare, dar afacerea nu s-a perfectat, potrivit informațiilor G4Media.

România a stopat în trecut achiziții dorite de companii ungare în România. E cazul OTP Bank, care a vrut să cumpere Banca Românească de la un grup din Grecia, dar BNR a blocat tranzacția. BNR a avut atunci semne de întrebare legate de proveniența banilor cu care OTP voia să facă achiziția, existând indicii că e vorba despre capital rusesc.

Recent, și guvernul din Spania a respins o achiziție dorită de Ungaria din cauza legăturilor Budapestei cu Rusia. Guvernul spaniol a blocat în luna august o ofertă publică de preluare lansată de consorţiul ungar Ganz Mavag Europe pentru constructorul feroviar spaniol Talgo, apreciind că această tranzacţie ar “antrena riscuri pentru securitatea naţională şi ordinea publică”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

,

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.