Criza demografică din Europa ar putea determina scăderea PIB-ului zonei euro cu 4% până în 2040, estimează banca de investiții Morgan Stanley, iar opțiunile pentru rezolvarea ei nu sunt bune

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Provocările demografice ale Europei devin o bombă cu ceas pentru economia regiunii, Morgan Stanley oferind o previziune sumbră cu privire la efectele sale asupra PIB-ului. Morgan Stanley susține că îmbătrânirea populației Europei ar putea reduce cu 4% PIB-ul zonei euro până în 2040, pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult și rata natalității scade, scrie Fortune.

Banca estimează o pierdere semnificativă a PIB-ului pe baza previziunilor conform cărora populația europeană în vârstă de muncă va scădea cu 6,5% până în 2040, din cauza reducerii numărului de persoane în vârstă de muncă care produc și plătesc impozite.

Se preconizează că Italia va fi cea mai mare victimă a acestui declin, cu o populație îmbătrânită care va reduce PIB-ul țării cu aproximativ 6% în următorii 15 ani. Franța și Germania vor înregistra, de asemenea, scăderi semnificative, deși mai mici decât media UE.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În țările în care sectorul ospitalității este un motor mai important al economiei, se preconizează că impactul asupra PIB-ului va fi disproporționat, deoarece mai puțini oameni vor ocupa aceste posturi, în timp ce o populație în vârstă va crește povara fiscală.

Singura țară care se va extinde datorită schimbărilor demografice este Regatul Unit, potrivit Morgan Stanley. Se așteaptă ca această țară să adauge patru puncte procentuale din PIB prin stabilizarea populației sale în vârstă de muncă. Cu toate acestea, se așteaptă ca scăderea productivității să rămână o problemă pentru Regatul Unit.

Cum poate fi rezolvată criza demografică din Europa

Țările occidentale se confruntă cu o scădere constantă a populației în vârstă de muncă, o tendință care s-a manifestat deja în țări precum Japonia și Coreea de Sud.

Aceasta devine din ce în ce mai mult un subiect fierbinte de discuție în sălile de consiliu din Europa. Morgan Stanley a analizat mai mult de 300.000 de transcrieri de comentarii pentru a descoperi că menționarea „îmbătrânirii populației” a cunoscut o creștere accentuată în ultimii ani, aproape 5% dintre directorii executivi abordând acest subiect.

Cu toate acestea, opțiunile pe care le au la dispoziție factorii de decizie politică pentru a face față anxietății crescânde legate de această bombă demografică cu ceas nu arată prea bine.

Morgan Stanley spune că există două opțiuni principale pentru a redresa scăderea populației. Cea mai preferabilă opțiune, un nou baby boom, este puțin probabil să apară.

„Chiar dacă ar exista o politică eficientă de creștere a ratei natalității și ar putea fi pusă în aplicare imediat, ar trece mai mult de 15 ani până când această politică ar avea un impact asupra forței de muncă. Cu greu o soluție pe termen scurt”, au scris autorii.

Banca a emis ipoteza că o creștere bruscă a ratei natalității în anii 2000, determinată de apariția tratamentului FIV (fertilizare în vitro), ar putea fi repetată acum. În timp ce noua creștere generată de FIV a fost unică, implementarea altor politici ar putea ajuta.

„Măsurile recente de extindere a serviciilor de îngrijire a copiilor ar putea acționa ca o măsură demografică, iar nivelurile ridicate ale migrației nete din ultimii ani ar putea oferi un anumit sprijin ratelor de fertilitate. Prin urmare, credem că există posibilitatea ca ratele fertilității să nu mai scadă.”

Într-adevăr, reformele de creștere a migrației nete sunt cea mai probabilă modalitate de a aborda problema scăderii populației în vârstă de muncă și, în consecință, a creșterii economice.

În ultimii ani, subiectul imigrației a luat amploare în Europa, partidele de extremă-dreapta, anti-imigrație, câștigând teren semnificativ în acest an, precum Reunirea Națională din Franța și Alternativa pentru Germania (AfD) din Germania. Acest lucru a făcut ca guvernelor să le fie mai greu să prezinte alegătorilor beneficiile imigrației.

Potrivit Morgan Stanley, o a treia opțiune mult mai puțin plăcută pentru a salva PIB-ul este ca populația rămasă în vârstă de muncă să își mărească programul de lucru. Creșterea vârstei de pensionare este o altă opțiune care ar putea fi nepopulară în rândul alegătorilor.

Cea mai eficientă combinație, deși încă realistă, este creșterea migrației combinată cu creșterea ratei de participare a femeilor la forța de muncă, spune banca. Acest lucru ar putea soluționa deficitul de creștere economică prevăzut în prezent, prin creșterea PIB cu patru puncte procentuale.

Deși mai puține persoane în vârstă de muncă ar putea sugera salarii mai mari pentru lucrătorii care rămân, Morgan Stanley subliniază că efectele negative ale declinului populației asupra PIB-ului vor avea probabil un impact negativ asupra veniturilor.

Raportul băncii prezintă un set sumbru de obstacole pentru Europa în depășirea uneia dintre cele mai existențiale provocări ale sale în următoarele decenii. A nu face nimic ar putea fi dezastruos.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: