Economist bulgar: Avem nevoie de zona euro la fel de mult ca de o tumoare pe creier

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Unsplash / Neven Myst

Un economist bulgar crede că dorința Bulgariei de a adera la zona euro nu este realistă. Profesorul asociat Grigor Sariyski de la Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Științe (BAS) și-a exprimat îndoielile cu privire la fezabilitatea țintei de deficit de 3% prezentată în bugetul Bulgariei pentru 2025.

Într-un interviu acordat Radioului Național Bulgar (BNR), acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea fiscală a țării și la perspectivele sale de aderare la zona euro, transmite Novinite.

Sariyski a arătat că previziunile prezentate de ministrul interimar al finanțelor, Lyudmila Petkova, care prevăd o creștere semnificativă a cheltuielilor fiscale de aproximativ 18 miliarde de leva, în timp ce creșterea veniturilor este estimată la doar 6 miliarde de leva. Această disparitate sugerează o creștere a deficitului bugetar de aproape 12 miliarde de leva. Sariyski a remarcat că, dacă această tendință continuă, deficitul din acest an ar putea ajunge până la 8,5% sau chiar 9%, în funcție de acuratețea previziunilor privind PIB-ul, pe care, de asemenea, le-a pus la îndoială.

Economistul a avertizat cu privire la potențialele consecințe ale instabilității politice asupra politicii fiscale. El a sugerat că, în cazul în care următorul parlament este foarte fragmentat, cu mai multe partide reprezentate, politica fiscală ar putea fi utilizată ca instrument în campaniile electorale. El a speculat că acest lucru ar putea duce la un guvern de scurtă durată, ceea ce ar putea duce la alegeri încă de la Paște.

Exprimându-și scepticismul cu privire la perspectivele Bulgariei de a adera la zona euro, Sariyski a descris acest obiectiv ca fiind nerealist. El a afirmat metaforic că țara are nevoie de zona euro „la fel de mult ca de o tumoare pe creier”, subliniind poziția sa critică în această privință.

Acesta a subliniat, de asemenea, o problemă gravă cu partea de venituri a bugetului, susținând că erodarea bazei de venituri subminează gestionarea fiscală durabilă. El a citat acest lucru ca fiind un factor-cheie care contribuie la instabilitatea poziției financiare a Bulgariei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.