Câciu: Procedura prin care se selectează o nouă conducere la AMEPIP va fi finalizată în ianuarie 2025

AMEPIP Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procedura prin care se selectează o nouă conducere la AMEPIP, super-agenția care controlează toate companiile de stat din România, va fi finalizată în ianuarie 2025, a declarat miercuri ministrul Proiectelor Europene Adrian Câciu.

Câciu a spus că jalonul referitor la guvernanța corporativă de la AMEPIP, care supraveghează conducerea companiilor de stat, este unul dintre jaloanele considerate neîndeplinite din cererea de plată numărul 3 din PNRR, după cum a scris Economedia anterior.

„Acolo a fost reluată procedura, estimarea noastră este că finalizarea acestei proceduri se va face în luna ianuarie 2025”, a declarat Câciu.

La super-agenția AMEPIP, foștii șefi au demisionat, dar unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese, după cum a scris Economedia în exclusivitate.

Șefii super-agenției AMEPIP și-au depus demisiile în iulie, după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese. AMEPIP este super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat.

Economedia a scris, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.

De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Mihai Precup, anterior secretar de stat, a fost numit președinte al AMEPIP. Vicepreședinți au fost numiți Victor Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan.

Însă în cele din urmă Ciprian Hojda și Victor Moraru au rămas șefi interimari la super-agenția care conduce toate companiile de stat (AMEPIP), în funcțiile de președinte interimar și vicepreședinte interimar, timp de încă 6 luni, până când Guvernul va finaliza selecția noilor șefi „corporatiști” în baza ordonanței guvernanței corporative (OUG 109), arată informațiile obținute în exclusivitate de Economedia. Astfel, jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care prevedea conducere nouă „corporatistă” la AMEPIP va rămâne în continuare neîndeplinit, iar România nu va putea primi banii europeni pe această reformă.

Înființarea AMEPIP este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană. Astfel, această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.