Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România ar putea depăşi 8 milioane de metri pătraţi, anul viitor

Funshop Park Rosiorii de Vede Sursa foto: Cushman & Wakefield Echinox

Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România ar putea depăşi pragul de 8 milioane de metri pătraţi la finalul lui 2025, dacă se menţine ritmul anual de dezvoltare, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, transmite Agerpres.

La jumătatea acestui an, la nivel naţional erau operaţionali mai mult de 7,125 milioane de metri pătraţi de astfel de spaţii, mai mult de 50% reprezentând proiecte dezvoltate în Bucureşti şi în regiunea de Vest a ţării, în timp ce Sud-Est şi Nord-Est au cea mai redusă densitate.

„Chiar dacă în ultimii ani am observat o diversificare a zonelor ce au beneficiat de investiţii în proiecte de spaţii de depozitare, impulsionată de cererea susţinută mai ales de firmele de logistică şi de cele de retail, dar şi de investiţiile în infrastructură, principalele hub-uri regionale rămân de departe Bucureşti-Ilfov (49,2%), regiunile de Vest (14,7%), Sud-Muntenia (10,6%), Centru (9%) şi Nord-Vest (8,9%). Cele mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est (3,3% din stoc) şi Sud-Est (1,7%). Spre comparaţie, stocul din Chitila din apropierea Bucureştiului este comparabil cu suprafaţa construită în zona Moldovei şi a Dobrogei”, se arată în comunicatul companiei.

Pentru 2024 se preconizează finalizarea a circa 500.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, dintre care peste 50% urmează să fie construite în Bucureşti, zona de Vest şi în Sud-Muntenia.

Activitatea tranzacţională a rămas la un nivel ridicat, companiile închiriind în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024 spaţii cu o suprafaţă de aproape 1,5 milioane de metri pătraţi. În condiţiile în care în aceeaşi perioadă au fost construiţi puţin peste 520.000 de metri pătraţi de spaţii noi la nivel naţional, rata de neocupare a coborât sub 5%, ceea ce oferă oportunităţi de dezvoltare, inclusiv în zone cu stoc modern redus, comentează sursa citată.

Bucureşti-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii în ultimele 18 luni, 48% din volumul tranzacţiilor de închiriere realizându-se pentru spaţii aflate în proiecte din apropierea Capitalei. Acesta este urmat de zona de Vest, cu 20% din cerere şi Centru, cu 10% din suprafaţa tranzacţionată.

„Decalajul existent între cele 8 regiuni ale ţării din punct de vedere al contribuţiei la PIB sau al fluxului de investiţii străine directe atrase poate fi observat şi la nivelul distribuţiei stocului de spaţii industriale şi logistice. Acest segment imobiliar a contribuit din plin la performanţa zonelor campioane din punct de vedere al generării de business şi de investiţii străine, oferind infrastructura necesară pentru dezvoltare. Pe de altă parte, investiţiile în noi proiecte industriale şi logistice vor viza în principal zonele cu cei mai buni indicatori macroeconomici. Din acest motiv, considerăm că va fi dificil să vedem o creştere spectaculoasă a activităţii de construcţie pe acest segment, atât timp cât decalajele menţionate mai sus nu sunt diminuate”, a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox, citat în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.