Industria auto trece prin schimbări care nu s-au mai văzut de la invenția automobilului și o să le trăim în viitorul foarte apropiat, a declarat miercuri Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Head Romania, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), cu ocazia prezentării unui raport despre industria IT din România. El a afirmat că speră că discuțiile fiscale de anul acesta vor crea cadru predictibil.
„Industria auto trece prin schimbări care nu s-au mai văzut de la invenția automobilului și o să le trăim în viitorul foarte apropiat. Electrificarea – există și o lege prin care de la 1 ianuarie 2035 toate mașinile noi vândute în Europa vor fi electrice. Dar trebuie să ne punem întrebarea dacă suntem gata pentru asta, avem infrastructura necesară, sunt mașinile electrice accesibile și dorite de clienți? În România doar 7% din mașinile vândute sunt mașini electrice. Avem alt trend și anume alt tip de combustibili care să ne permită trecerea la mașini cu emisii zero, gaz lichefiant, combustibilii sintetici, care practic permit să puneți alt tip de combustibil și să iasă același procent de emisii ca la mașina electrică adică zero”, a declarat el.
Bordeanu susține că un alt trend îl reprezintă conectivitatea și mașinile conectate care transferă date. „Se întâmplă deja, estimez că până la finalul anului viitor, nu o să fie mai mult de 2-3% din mașinile noi care să nu fie capabile să transmită date”, a spus el.
Și modul de folosință al mașinilor se schimbă, de la uz personal la sServicii de ride sharing, de car sharing, de leasing operațional, a precizat el.
„Peste toate aceste inovații și tendințe tehnologice avem sosul de reglementare legislativă preparat de Comisia Europeană și care ne servește anual o porție de 8-9-10 reglementări solide care angrenează miliarde de euro în cercetare dezvoltare. Un prototip complet costă un milion de euro”, spus Bordeanu.
Country Head-ul Dacia a afirmat că, atunci când Dacia produce o mașină, peste un milion de date sunt transmise pe minut. Spre comparație, Amazon transferă de 15 ori mai puțin într-o zi de Black Friday.
Mihai Bordeanu a mai afirmat că speră că „discuțiile fiscale de anul acesta vor crea cadru predictibil. Odată ce știm regulile jocului intrăm în joc”.
El a mai precizat că este nevoie de o programă școlară coerentă pentru nevoile mediului de business și de revitalizarea școlilor duale. „Franța și Anglia au modele de școli duale funcționale. La noi sunt semi-lăsate de izbeliște”, spune el.
Totodată, este nevoie de reconversii profesionale. „Cum facem să ducem oamenii din alte zone către zonă cu componentă de IT?” mai transmite Bordeanu.