Un magnat italian al sosului de roșii a îndemnat Bruxelles-ul să protejeze fermierii de concurența „neloială” reprezentată de pasta ieftină fabricată în regiunea Xinjiang din China și să restaureze „demnitatea” fructului roșu de bază al Italiei.
Francesco Mutti, directorul general al producătorului omonim de ingrediente, inclusiv passata, pulpă și roșii conservate, a declarat că este nevoie de o interdicție din partea UE sau de taxe ridicate la import pentru produsele chinezești pentru a proteja agricultorii italieni. În 2021, SUA a interzis importurile de pastă de tomate din Xinjiang, invocând probleme legate de munca forțată, însă Bruxelles-ul nu a urmat exemplul.
„Ar trebui să oprim importul de pastă de tomate din China sau să adăugăm o taxă de 60 % pe acesta, astfel încât costul său să nu fie atât de diferit de produsele italiene”, a declarat Mutti pentru Financial Times la sediul întreprinderii sale de familie, veche de 125 de ani, care a avut venituri de 665 milioane de euro anul trecut.
Acesta a avertizat că industria italiană a tomatelor riscă să fie subcotată de pasta de tomate produsă de întreprinderile chineze de stat din Xinjiang, unde comisarul ONU pentru drepturile omului a documentat abuzuri generalizate împotriva minorității locale musulmane uigure – inclusiv munca forțată. Beijingul a negat acuzațiile.
A patra generație care conduce întreprinderea de la periferia orașului Parma, Mutti a criticat Bruxelles-ul pentru că îi obligă pe fermieri să adere la reguli stricte de sustenabilitate fără a-i proteja de „dumpingul ecologic” din China.
„Trebuie să ne învățăm fermierii cum să cultive mai bine, dar trebuie, de asemenea, să îi protejăm de concurența neloială”, a declarat Mutti, a cărui companie utilizează numai roșii italiene. „Altfel, rezultatul final nu va fi ameliorarea mediului, ci mutarea producției noastre în străinătate, unde mediul nu este protejat.”
Se estimează că China va reprezenta aproape 23 % din producția mondială de tomate din acest an – față de aproximativ 18 % în 2023, potrivit Consiliului mondial pentru prelucrarea tomatelor.
Importurile ieftine sunt o problemă sensibilă în Italia, al treilea mare producător de roșii din lume după SUA și China. Pasta de tomate chinezească costă jumătate din prețul produselor italiene.
Într-o manifestare de furie în primăvara anului trecut, Coldiretti, influenta asociație a agricultorilor italieni, a trimis o flotilă de bărci mici pentru a protesta față de descărcarea a tone de concentrat de roșii din China în portul Salerno.
„Competiția de astăzi nu este corectă, deoarece peste 90% din roșiile chinezești sunt produse în regiunea Xinjiang, iar costurile forței de muncă sunt foarte, foarte scăzute”, a declarat Luigi Pio Scordamaglio, directorul de afaceri internaționale al Coldiretti.
„Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere etic, dar și în ceea ce privește concurența.”
Ministerul de Externe al Chinei a reiterat că afirmațiile privind munca forțată în Xinjiang sunt „o minciună” folosită de unele țări, inclusiv SUA, pentru a submina China și a suprima dezvoltarea industriilor chineze.
„Se speră că persoanele și instituțiile europene relevante vor recunoaște planurile răuvoitoare din spatele așa-numitei minciuni privind „munca forțată”, se vor abține de la a păta imaginea Chinei și nu vor folosi acest lucru ca pretext pentru a pune în aplicare măsuri de protecție comercială”, a declarat ministerul.
Vasta industrie a tomatelor din Xinjiang, orientată spre export, a crescut ca parte a strategiei de dezvoltare economică a Beijingului pentru regiunea vestică rebelă.
Printre principalii actori din acest sector se numără ChalkIS, o filială corporativă a diviziei a șasea a corpului paramilitar de producție și construcție din Xinjiang, și COFCO Tomato, filială a unui vast conglomerat agroindustrial deținut de stat, potrivit Laboratorului de drepturi al Universității din Nottingham și site-urilor web ale companiilor.
COFCO afirmă că cele 12 fabrici de prelucrare ale sale au capacitatea de a produce 300.000 de tone de pastă de tomate în vrac în fiecare an.
Aproximativ 13 % din pasta de tomate vrac produsă în China este expediată în UE, în special în Italia, unde este prelucrată ulterior – fie prin diluare, fie prin amestecare cu produse locale pe bază de tomate – și reambalată, în principal pentru reexport, potrivit Nottingham Rights Lab.
Legile stricte din Italia privind etichetarea produselor alimentare interzic comercializarea pastei de tomate chinezești diluate drept passata, însă câștgigurile aduse de fraudă pot fi tentante, dată fiind diferența de preț.
Într-un caz foarte mediatizat de fraudă alimentară din 2021, poliția a confiscat 4.477 de tone de concentrat de tomate conservate de la un important procesator italian de tomate, care își etichetase în mod fals marfa „100 % roșii italiene”, în ciuda adaosului de pastă de tomate chinezească.
Coldiretti face presiuni pentru ca Europa să adopte legi mai stricte privind etichetarea alimentelor – care să impună identificarea originii principalelor ingrediente din alimentele prelucrate – care, în opinia sa, ar permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză.
Mutti, de asemenea, sprijină astfel de norme, necesare „în special pentru un produs în care roșia este cel mai important element”, a spus el.
„Obiectivul este de a da roșiilor demnitatea lor„, a insistat Mutti, «de a lua un produs care a fost adesea considerat o marfă și de a spune: »nu – roșiile contează!””