Preţurile petrolului au înregistrat un câştig săptămânal de peste 3%, pe măsură ce preţurile au crescut vineri, iar investitorii evaluează reluarea planificată a discuţiilor privind încetarea focului în Gaza în următoarele zile, în contextul conflictului în desfăşurare din Orientul Mijlociu, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,94%, ajungând la 75,84 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2%, ajungând la 71,60 dolari pe baril.
Preţurile petrolului Brent şi WTI au consemnat câştiguri săptămânale de peste 3%.
Ambele referinţe au fluctuat în această săptămână, crescând luni şi marţi, înainte de a scădea miercuri şi joi, în mare parte din cauza aşteptărilor privind riscurile sporite sau reduse din Orientul Mijlociu.
”Geopolitica este forţa dominantă astăzi, în rest aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu alegerile din SUA şi în ce direcţie vor influenţa pieţele,” a declarat Tim Snyder, economist-şef la Matador Economics.
Un atac israelian a ucis vineri trei jurnalişti în sudul Libanului, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Liban, iar agenţia ONU pentru refugiaţi a avertizat că raidurile aeriene israeliene asupra unui punct de trecere a frontierei cu Siria îngreunează evacuarea refugiaţilor care încearcă să scape de conflict.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că există un sentiment real de urgenţă pentru a ajunge la o soluţie diplomatică care să pună capăt conflictului din Liban dintre Israel şi Hezbollah, grupare aliniată cu Iranul, cerând totodată protecţia civililor.
Oficialii americani şi israelieni urmează să reia în zilele următoare discuţiile pentru un armistiţiu şi eliberarea ostaticilor din Gaza.
Investitorii aşteaptă în continuare răspunsul Israelului la un atac cu rachete iraniene din 1 octombrie. Un astfel de răspuns ar putea include lovituri asupra infrastructurii petroliere din Iran, deşi rapoartele media de săptămâna trecută indică faptul că Israelul ar prefera să lovească ţinte militare, mai degrabă decât nucleare sau petroliere.
În altă parte, traderii aşteaptă mai multe clarificări cu privire la politicile de stimulare economică ale Chinei, deşi analiştii nu se aşteaptă ca aceste măsuri să aibă un impact semnificativ asupra cererii de petrol.
Goldman Sachs a lăsat neschimbate previziunile pentru preţul petrolului, între 70 şi 85 de dolari pe baril pentru Brent, în 2025, estimând că impactul oricăror măsuri de stimulare din China va fi modest în comparaţie cu factori majori precum aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu.
Bank of America estimează că preţul petrolului Brent va avea o medie de 75 de dolari pe baril în 2025, fără nicio retragere a reducerilor de producţie OPEC+ în anul următor, conform unei note publicate vineri.