Ce este astigmatismul?

doctor-ophthalmologist-and-woman-on-phoropter-for-2024-06-11-17-20-32-utc1

Ai impresia că vezi blurat, ca și cum ai privi printr-un pahar cu apă? Vezi în ceață fie că privești un obiect apropiat sau în îndepărtare? Este posibil să ai astigmatism, o afecțiune oculară care afectează una din trei persoane la nivel global. Nu este o afecțiune rară, ci una care poate fi corectată ușor. Dacă lucrezi mult timp în fața calculatorului sau cu un volum mare de hârtii, este important să știi ce este și cum se manifestă astigmatismul pentru a lua din timp măsurile necesare.

Ce este astigmatismul și de ce apare?

Astigmatismul este un viciu de refracție, exact ca miopia și hipermetropia. Apare atunci când suprafața ochiului, corneea, are o curbură neregulată. Practic, lumina nu se mai focalizează corect pe retină, ducând la vedere neclară sau distorsionată. Spre deosebire de alte vicii de refracție, astigmatismul afectează claritatea vizuală atât la distanță, cât și în apropiere. Este important de știut că cei care suferă de astigmatism, nu suferă de o boală în sine sau de ceva grav. Este doar o formă diferită a ochiului care distorsionează vederea, dar care poate fi tratată.

Astigmatismul poate fi genetic, deci, dacă unul dintre părinți are această afecțiune, este posibil să fie moștenită și de către copii. Cu toate acestea, se poate dezvolta și pe parcursul vieții, uneori însoțind alte probleme cum ar fi miopia. Există și cazuri în care astigmatismul poate fi cauzat de leziuni oculare, intervenții chirurgicale la ochi sau alte probleme medicale.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Simptomele astigmatismului – cum îți dai seama că prezinți această afecțiune?

Cel mai des întâlnit simptom al astigmatismului, este vederea neclară, indiferent la distanța la care privești. Însă acesta nu este singurul simptom. Alte semne care sugerează că poți suferi de astigmatism, sunt:

  • oboseala oculară – ochii obosesc mai repede atunci când citești, lucrezi la calculator sau faci activități care necesită concentrare vizuală;
  • dureri de cap – apar din cauza efortului de a te concentra pentru a vedea mai bine;
  • dificultate la vederea pe timp de noapte – obiectele sunt mai greu de distins atunci când este întuneric;
  • clipit des sau încordarea ochilor – trebuie să-ți îngustezi privirea pentru a vedea mai clar.

Cum se diagnostichează astigmatismul?

Dacă te confrunți cu simptomele enumerate mai sus, este indicat să programezi o vizită la medicul oftalmolog. Acesta îți va testa vederea prin diferite metode pentru a-ți oferi o imagine clară asupra stării tale de sănătate oculară. De cele mai multe ori, un test de refracție este suficient pentru a diagnostica astigmatismul și pentru a stabili gradul acestuia.

Vestea bună pentru cei care se confruntă cu astigmatism este că poate fi tratat. Pacienții au la dispoziție opțiuni precum ochelari de vedere, lentile de contact, operații cu laser sau implant de cristalin. Metoda aleasă depinde de gravitatea afecțiunii oculare, de recomandările medicului oftalmolog și preferințele pacientului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.