Sondaj EY: Mai mult de jumătate dintre liderii financiari cred că inteligența artificială poate fi soluția la îngrijorăriile ce țin de evaluarea credibilității și exactității datelor

inteligenta artificiala ai Sursa foto: Dreamstime.com © Wrightstudio 

În proporție de 96% dintre liderii financiari din lume spun că sunt îngrijorați cu privire la integritatea și credibilitatea datelor nefinanciare 57% dintre investitori au declarat că inteligența artificială ar putea fi esențială pentru evaluarea credibilității și exactității datelor, în timp ce 51% au fost de părere că aceasta ar putea ajuta la identificarea discrepanțelor conform comunicatului de presă.

Potrivit unui recent studiu EY Global Corporate Reporting Survey, 96% dintre liderii financiari din întreaga lume sunt îngrijorați de integritatea și fiabilitatea datelor nefinanciare. Mai mult de jumătate dintre investitori, respectiv 57% consideră că inteligența artificială poate fi esențială pentru evaluarea credibilității și acurateții datelor, iar 51% cred că poate ajuta la identificarea discrepanțelor. Conform acestuia, temerile cu privire la datele esențiale de raportare corporativă apasă pe liderii financiari, dar speranțele cresc în legătură cu rolul pe care îl poate juca inteligența artificială în rezolvarea acestor probleme. Studiul a intervievat peste 2.000 de lideri financiari și 815 investitori instituționali din întreaga lume. Principalele descoperiri arată o îngrijorare aproape universală cu privire la datele nefinanciare, iar mulți au raportat probleme legate de formatele și inconsecvențele datelor.

Dintre aceștia, 96% dintre respondenți au declarat că sunt îngrijorați cu privire la integritatea și credibilitatea acestor date și 39% au menționat probleme legate de formatul datelor, iar 35% de neconcordanțe. Concluziile studiului atrag și alte semnale de alarmă cu privire la standardele de raportare, punând în lumină temeri cu privire la impactul pe care datele de slabă calitate l-ar putea avea asupra obiectivelor globale importante. Jumătate dintre respondenți sunt foarte îngrijorați de faptul că organizațiile nu își vor îndeplini obiective de sustenabilitate vitale în anii următori, numai 47% dintre liderii de funcții financiare și 53% dintre investitori fiind de părere că majoritatea companiilor își vor atinge obiectivele declarate.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Accentul cade pe stakeholderi, pe vectorii de valoare nefinanciari. Aproximativ 69% dintre liderii financiari că au remarcat faptul că investitorii adresează mai multe întrebări cu privire la aceste aspecte comparativ cu acum doi ani.

Un procent de 55% dintre respondenți se tem că companiile lor s-ar putea confrunta cu acuzații de dezinformarea ecologica în sectorul lor de activitate, evidențiind semne de întrebare cu privire la faptul că raportările nefinanciare ar fi susținute de procesele, datele și demersurile adecvate necesare. Investitorii sunt optimiști că noile standarde de raportare ar putea sprijini eforturile companiilor de a îmbunătăți raportările de sustenabilitate, 78% dintre respondenți fiind de părere că noile reglementări ar putea avea un impact pozitiv. Cu toate acestea, liderii financiari par îngrijorați: 55% au declarat că se așteaptă la costuri împovărătoare, 44% consideră că respectarea noilor norme va fi extrem de complicată.

 „Presiunea asupra directorilor financiari (CFO) și altor lideri din domeniul financiar este în creștere în UE și în România, deoarece  Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) va fi monitorizat începând cu 2024. Aceasta pune sub semnul întrebării nu doar calitatea raportării, dar și impactul pe care îl poate avea asupra altor comunicări către investitori. Responsabilitatea primită de către directorii financiari în raportarea non-financiară vine la pachet cu cereri de eficientizare a companiei. Una dintre principalele provocări este măsurarea calității datelor în această zonă eterogenă, după o perioadă de implementare a guvernanței calității datelor financiare, care au fost structurate o lungă perioadă de timp,” a declarat Guillaume Macczak, Partener, EY România Finance Consulting leader

Tehnologia ar putea oferi soluții prin intermediul inteligenței artificiale. Peste jumătate dintre investitori (57%) cred că AI ca un instrument util în evaluarea informațiilor financiare și nefinanciare, iar 52% cred că poate fi utilizată pentru evaluarea datelor alternative. De asemenea, 51% consideră că AI poate identifica discrepanțele în raportările companiilor. Cu toate că 43% dintre liderilor financiari se declară încântați de AI, 29% consideră că implementarea AI ​​nu este o prioritate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.