Europa s-a forțat pentru a mări exporturile de energie electrică către Ucraina și Moldova la maximul suportat de rețele

retea electrica - Transelectrica Sursa foto: Facebook/ Transelectrica

Operatorii de sisteme de transport (OST) din Europa continentală au mărit capacitatea de export de energie electrică către Ucraina și Moldova cu 400 MW, de la 1.700 MW la 2.100 MW, începând cu 1 decembrie, a anunțat marți Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E).

Măsura urmărește să acopere deficitul mare de energie electrică așteptat în ambele țări în iarna 2024-25, ca urmare a distrugerii mai multor centrale electrice în Ucraina, au declarat reprezentanții ENTSO-E, într-un comunicat de presă.

OTS europeni au evaluat condițiile sistemului energetic și au ajuns la concluzia că o creștere de 400 MW ar maximiza limita capacității de export din țările UE vecine către Ucraina și Moldova, asigurând în același timp stabilitatea sistemului energetic și securitatea operațională, conform comunicatului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Din martie 2025, OTS vor putea reevalua lunar limita capacității comerciale între UE și Ucraina și Moldova”, se arată în declarație.

Într-un comunicat de presă separat, Comisia Europeană a salutat decizia OTS-urilor europene. „Anunțul de astăzi este un nou semn al sprijinului puternic pe care UE îl oferă Ucrainei și Moldovei, precum și al solidarității comunității TSO europene. Această măsură de creștere a conexiunilor noastre cu Ucraina și Moldova a fost una dintre cele trei priorități subliniate de președintele Von der Leyen în septembrie pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru iarnă în sectorul energetic”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Ucraina negocia de mai mult timp, cu ENTSO-E și Comisia Europeană, o majorare a capacității la 2.400 MW, după ce atacurile cu rachete și drone ale Rusiei au provocat distrugeri masive sistemului energetic ucrainean, de care depinde în bună măsură și cel al Republicii Moldova, scoțând din producție capacități de generare ucrainene de circa 9.000 MW. Din capacitatea maximă actuală, de 1.700 MW, Republicii Moldova îi revin numai 260 MW.

Limita de capacitate de export de 2.100 MW se va aplica de la 1 decembrie 2024, iar începând cu martie 2025, operatorii europeni vor reevalua limita în fiecare lună, mai precizează ENTSO-E.  În plus, Ucraina va avea posibilitatea de a accesa fluxuri de energie de 250 MW din UE sub formă de ajutoare de avarie.

″Mulțumim partenerilor europeni pentru sprijinul palpabil și prompt. Mulțumim și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru participarea sa personală la negocierile purtate la cel mai înalt nivel pentru creșterea capacității tehnice de import de energie″, a transmis operatorul sistemului energetic ucrainean, Ukrenergo.

Sistemele energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Kievului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: