Un antreprenor bucureștean a creat primul brand românesc de mâncare gătită pentru câini, după experiența acumulată din restaurante și foodtruck-uri

Andrei Cerbu, Drooler, caini, mancare animale, mancare caini Sursa foto: Andrei Cerbu / Drooler

Dragostea pentru propriul câine și pasiunea pentru o alimentație sănătoasă l-au inspirat pe Andrei Cerbu, un antreprenor din București, să înceapă, la 1 octombrie, o afacere inedită: primul brand românesc de hrană gătită pentru cei mai buni prieteni ai omului.

Antreprenorul a explicat, pentru Economedia și Pets&Cats: „Totul a pornit când am observat că multe produse de pe piață nu reflectă ceea ce eu aș considera o hrană sănătoasă pentru un cățel care mă iubește și pe care îl iubesc. Mi-am dorit să fac ceva diferit, să creez un produs autentic, gătit cu grijă, din ingrediente simple și naturale.”

Înainte de a deveni antreprenor, a lucrat ca inginer-arhitect la mai multe companii de telecomunicații. A renunțat însă la o carieră în corporații ca să înceapă propria afacerea în domeniul alimentației publice. Dar, înainte, de a găti pentru câini, a început să gătească pentru oameni.

Andrei Cerbu mărturisește: „Am trecut pe la companii precum Alcatel, British Telecom, Huawei sau Microsoft. Am plecat de la Microsoft unde stăteam opt ore pe scaun ca să gătesc în propriul FoodTruck 16 ore în picioare.”

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De-a lungul anilor, a deschis mai multe restaurante și food truck-uri, iar experiența acumulată în gătitul pentru oameni l-a încurajat să facă pasul următor: să prepare și să vândă hrană și pentru câini.

Andrei Cerbu a explicat: „Înțelegerea impactului pe care hrana îl are asupra sănătății câinilor și a dorinței stăpânilor de a-și vedea animalele trăind o viață mai lungă și sănătoasă și fericită a fost un factor cheie. Mi-am dorit o schimbare de impact în viața câinilor.”

Anul acesta, a fondat brandul Drooler, cu o investiție de 70.000 de euro. Banii i-a obținut din celelalte afaceri, dar și cu ajutorul unui bussines angel. „Prima provocare a fost găsirea resurselor financiare. Acestea au venit din activitatea curentă de HoReCa, practic reinvestirea profitului și ulterior din aportul noilor investitori. Am alocat fonduri pentru echipamente profesionale de gătit, platforma online și o echipă de specialiști în nutriție și producție”, a spus antreprenorul.

Unul dintre investitorii care au crezut în proiectul său este Andrei Botescu, antreprenor care se află la prima experiență ca business-angel.

Andrei Botescu a explicat, pentru Economedia: „Am investit 30.000 de euro în Drooler, dar contribuția mea merge dincolo de aspectul financiar. O parte semnificativă a investiției constă în consultanță strategică, optimizarea produselor, îmbunătățirea comunicării și asistență în atragerea de capital suplimentar.”

Andrei Botescu a decis să investească în Drooler, în primul rând, datorită pasiunii sale pentru studiile legate de longevitate. Mărturisește că au fost și alți factori pentru care a ales să investească fondurile proprii într-un start-up care nu îi aparține: „Potențialul semnificativ al pieței de hrană personalizată pentru animale de companie, fundamentarea științifică solidă prin colaborarea cu USAMV Cluj, expertiza tehnică a echipei care poate susține scalarea afacerii și oportunitatea de a deveni lider regional, începând cu Europa de Est, cu potențial de expansiune în piețele mari.”

În cadrul proiectului, pentru dezvoltarea rețetelor s-au implicat și cadrele didactice de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Andrei Cerbu a explicat: „Pentru a putea oferi hrană sănătoasă, dar sigură, pentru animale a fost nevoie de o cercetare care s-a dovedit a fi un real studiu clinic, realizat împreună cu Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Aceștia ne-au ghidat în procesul de selecție a ingredientelor și în crearea unor mese echilibrate care să acopere toate nevoile nutriționale ale câinilor.”

Afacerea a început în București, cu livrări în baza comenzilor online. În campania de promovare și testare a meniurilor personalizate este implicat și un medic veterinar, Miryam Agili, care face recomandări nutriționale în funcție de patologii precum spasmofilie, pancreatită, tulburări cardiovasculare etc. Acum, Drooler poate produce, zilnic, 2.000 de porții de hrană gătită pentru câini.

Andrei Cerbu a menționat: „Fiecare meniu conține carne de calitate, legume, fructe și superalimente, gătite la temperaturi optime. Ne concentrăm pe ingrediente proaspete, destinate consumului uman, fără aditivi sau conservanți. Prețurile variază în funcție de pachetele adaptate pentru fiecare câine, ținând cont de greutatea, nivelul de activitate, alergii, boli comune, gestație, sterilitate, vârstă etc.”

Deși afacerea e abia la început, antreprenorul are planuri mari și vrea să extindă livrările și în alte localități din țară. A început deja discuții pentru colaborări cu marketplace-uri și supermarket-uri.

În plus, un alt om de afaceri, Ciprian Sălceanu, se pregătește să investească 30.000 de euro în Drooler, tot în calitate de business angel.

În viitor, Andrei Cerbu vrea să mărească echipa de specialiști implicați în producție, logistică și nutriție veterinară. În plus, a făcut calcule și mizează pe o cifră de afaceri de 3,8 milioane de euro, în anul trei de activitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: