Premieră în energia românească. Hidroelectrica cumpără cu 20 de milioane euro o instalație de stocare cu baterii Li – Ion pentru parcul eolian Crucea

Parc eolian Sursa foto: Alive Wind Power One/ Vista Bank

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica a scos la licitație în SICAP un contract de 100,8 milioane lei pentru achiziționarea unei instalații de stocare energie pe baterii Li-Ion cu o capacitate de 72 MWh și o putere instalată de 36 MW, pentru parcul eolian Crucea Nord, din Constanța, pe care compania îl deține.

Acest parc are o putere de 108 MW și a fost cumpărat în 2021 de la grupul german STEAG pentru 130 de milioane euro. Practic, pentru a instala o soluție de stocare la acest parc, Hidroelectrica cheltuie 20% din valoarea de achiziție a proiectului.

Este prima investiție de această dimensiune în stocarea de energie produsă în ferme eoliene ori fotovoltaice și totodată un prim pas într-un demers mult mai mare, remarcat atât de mediul privat cât și de autorități de stat, de a crea o capacitatea locală de stocare care să armonizeze cumva producția de energie regenerabilă. Principala problemă în acest sector este ca producția de energie este discontinuă, putând exista variații mari chiar de la zi la zi, funcție de vreme, care duc la oscilații nedorite în Sistemul Energetic Național. Stocarea face ca energie produsă în perioada cu vânt mult sau soare să fie eliberată în SEN pe acalmie de vânt și cer cu nori, pentru echilibrarea sistemului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pentru Sistemul Energetic Național, stocarea reprezintă “prioritatea 0”, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

“Obiectul lucrării este implementarea unor soluții tehnice de ultimă generație în domeniul stocării energiei electrice în baterii de acumulatoare asociate cu producția energiei electrice în turbinele eoliene și, totodată, a integrării instalației de stocare a energiei electrice în instalațiile existente la CEE Crucea.Pentru îndeplinirea obiectului contractului, în scopul Contractantul vor fi: – proiectarea, fabricarea, montarea, testarea şi punerea în funcţiune a unităţii de stocare, inclusiv îndeplinirea condiţiilor de racordare la SEN cerute de Operatorul de Transport si de Sistem ”Transelectrica” și calificarea pentru furnizarea serviciilor de sistem conform cadrului tehnic şi legislativ ANRE; – realizarea interfeţei cu instalaţiile existente; – realizarea lucrărilor de construcţii-montaj cu respectarea cerinţelor de calitate, sănătate şi securitate în muncă, protecţia mediului în conformitate cu legislaţia în vigoare”, este descrierea contractului.

Implementarea soluției de stocare se va face în 23 de luni de la selectarea furnizorului.

Ministerul Energiei va lansa, până la finalul acestui an, o nouă schemă de sprijin pentru stocare, cu un buget de 150 milioane euro, a afirmat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

“La comitetul de investiţii din 22 octombrie am prioritizat stocarea. Am cerut 150 de milioane de euro, ne aşteptăm ca acest lucru să fie aprobat. Deci, până la finalul acestui an, noi sperăm chiar mai curând, să lansăm o nouă schemă de 150 de milioane de euro. Deci, cine n-a prins pe PNRR are şansa să aplice pe Fondul pentru Modernizare cu un buget şi mai generos – şi poate cu un interval de timp în care să livreze proiectul ceva mai flexibil. Stocarea înseamnă şi hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Lucrăm la un proiect de act normativ care să regleze nedreptăţile, dubla taxare, iar schema să se aplice şi la stocarea în baterii, dar şi la hidrocentralele cu acumulare prin pompaj”, a menţionat Burduja.

În România, există instalați 3.100 MW eolieni și circa 1.500 MW fotovoltaici, în urma unor investiții de miliarde de euro. Sunt autorizați sau în cours de autorizare peste 10.000 de MW. Asigurarea de capacități de stocare pentru aceste capacități va fi, la rândul său, o altă afacere de miliarde de euro.

Reglementarea stocării și facilități fiscale

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea cadrului legislativ existent privind promovarea producerii de energie din surse regenerabile. Acest proiect de act normativ urmărește stabilirea regimului de interes public național pentru proiectele de producere a energiei electrice strategice și implementarea măsurilor de auditare cibernetică pentru siguranța infrastructurilor fotovoltaice.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede reglementarea tehnologiilor de stocare CHEAP, introducând clarificări legislative esențiale privind funcționarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP).
Proiectul reglementează declararea proiectelor energetice de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public național. Această calitate permite clasificarea unor lucrări de infrastructură energetică ca având importanță națională, acordându-se anumite facilități fiscale, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol, în condițiile legii. “Obiectivul este accelerarea implementării proiectelor critice pentru securitatea energetică a României, cu un impact pozitiv asupra stabilității pieței energetice și asigurării resurselor necesare tranziției energetice”, arată Energia.

Proiectul instituie obligativitatea auditului cibernetic pentru operatorii de rețea ai parcurilor fotovoltaice nou construite și propune auditarea cibernetică periodică a invertoarelor și a tuturor componentelor informatice asociate parcurilor fotovoltaice. “Aceasta este o măsură menită să protejeze infrastructura națională împotriva vulnerabilităților digitale, având în vedere riscurile legate de echipamentele importate și potențialul lor de transmitere a datelor către actori statali și non-statali ostili României fără consimțământul operatorilor”, precizează reprezentanții ministerului.

Proiectul propune dezvoltarea unui cadru legal pentru inițiativele publice și private de construire de capacități de stocare a energiei. Proiectul de ordonanță de urgență susține investițiile în noi capacități de stocare prin stabilirea unor norme care facilitează dezvoltarea infrastructurii de stocare și adaptarea acesteia la nevoile Sistemului Energetic Național, inclusiv prin eliminarea dublării taxelor aplicate energiei stocate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. serios?! iar pierderile din aceste capacitati de stocare cine le suporta?? sigur consumatorii ,adica scumpire din nou aceste capacitati de energie verde aduc doar scumpiri si instabilitatea sistemelor energetice ,nemai vb de importurile masiva pentru echilibrare, care concura tot la scumpiri!

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.