ANALIZĂ România – Republica Moldova, o relație economică tot mai solidă în ultimii ani / Maia Sandu: „România este cel mai mare investitor în economia Moldovei”

Redacția nov. 3, 2024 0 comentarii 1084 vizualizări
republica moldova steag Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

România este, de un deceniu, principalul partener comercial al Republicii Moldova, țara vecină în care au loc duminică, 3 noiembrie 2024, alegeri prezidențiale. Preşedinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, are de dat duminică o luptă dificilă pentru a obţine un al doilea mandat în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, unde se confruntă cu fostul procuror general pe care chiar ea l-a demis, Alexandr Stoianoglo, văzut ca un reprezentant al intereselor Moscovei, scrie News.ro. În condiţiile în care Moldova are războiul la graniţă, acest scrutin prezidenţial în mica ţară cu nici 3 milioane de locuitori capătă dimensiuni geostrategice, pentru că, după cum remarcă Reuters, înfrângerea Maiei Sandu ar putea da Moscovei ocazia să câştige mai multă influenţă într-un câmp de luptă diplomatic între Rusia şi Uniunea Europeană.

Din punct de vedere economic, România a devenit în ultimii ani tot mai importantă pentru Chișinău. Astfel, potrivit unei analize publicate la finele anului 2023 de România Curată, “schimburile economice dintre România și Republica Moldova s-au ridicat la 3,5 miliarde USD în anul 2022, crescând cu 50%, iar România devenind un lider incontestabil economic. Anul 2022 este un an record în schimburile bilaterale economice.  .

În ianuarie-iunie 2023, principala țară de destinație a exporturilor de mărfuri din Republica Moldova a fost România, cu 31,6%, mult peste locul doi care este Ucraina cu 17.6%. Și la importuri lucrurile stau la fel: în ianuarie-iunie 2023 în topul țărilor de origine a importurilor de mărfuri în Moldova, s-a regăsit pe primul loc România, cu 15,6% din total importuri), devansând Ucraina (13,0%) și China (10,5%).”

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Același lucru l-a evidențiat tot anul trecut, la 1 decembrie 2023 și Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Chișinău.

“Timp de doi ani, comerțul Republicii Moldova cu România s-a dublat, în special pe fundalul războiului dus de către Federația Rusă contra Ucrainei. Republica Moldova importă multe mărfuri din Ucraina și apoi le exportă în România și multe mărfuri din România sunt importate de către Republica Moldova și apoi exportate în Ucraina.

„În Republica Moldova sunt slab dezvoltate exporturile. Țara este slab competitivă pe plan internațional. A avut o dependență puternică de Federația Rusă, dar nu o mai are. În 1997 circa 58% din exporturile moldovenești mergeau către Federația Rusă. Dacă se lua în considerare și țările Comunității Statelor Intependente (CSI), Republica Moldova era practic integrată, privind exporturile, doar în CSI. România la acea vreme deținea o cotă de 6,7%. Apoi, a crescut constant și stabil, iar astăzi este principalul și unicul partener comercial al Republicii Moldova”, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

În 2023, România deține cea mai mare cotă în exportul produselor moldovenești din toată istoria Republicii Moldova – 32,9% sau 1/3; iar Federația Rusă 3,5% – cea mai mică pondere din toată istoria Republicii Moldova. „Practic Federația Rusă a dispărut ca țară de destinație pentru mărfurile moldovenești. Exporturile spre România sunt astăzi de 10 ori mai mare decât în Federația Rusă. În 1997, exporturile moldovenești spre Rusia erau de 8 ori mai mari decât în România. Lucrurile s-au inversat”, a spus expertul Veaceslav Ioniță.

Iar la finele lunii august, în acest an, președinta Maia Sandu, aflată în vizită la București, declara: “România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova, construcția liniei electrice aeriene Isaccea – Vulcănești – Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava- Bălți vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași – Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe parul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piața europeană. Apreciem contribuția României la construirea a 5 poduri rutiere noi peste Prut: Ungheni – Ungheni, Costești – Stânca, Leova – Bumbăta, Leca – Fălciu și Bărboieni – Răducăneni care ne vor conecta și mai mult. România de ani buni este și principalul partener comercial al Republicii Moldova. Pe piața României ajung peste o treime din exporturile noastre. România este și cel mai mare investitor în economia Moldovei, cu peste 1600 de companii cu capital românesc prezente pe piața noastră.”

Evoluția schimburilor comerciale, conform datelor statistice române

Evoluţia comerțului bilateral 201-2023

  • Cu excepția anilor 2020 (consecințe pandemie) și 2023 (reducerea cu precădere a exportului RO de purtători de energie: produse minerale și energie electrică), se remarcă creșterea constantă a fluxurilor de mărfuri  româno-moldave, cu un sold constant favorabil României;
  • România își menține, din anul 2014, statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova, arată datele publicate pe site-ul Ambasadei României la Chișinău.
  • În topul partenerilor comerciali ai României, la finele anului 2023, Republica Moldova reprezintă a 15-a piață de export (pondere 2,23%) și a 23-a la import (pondere 0,89%).

4. Structura comerțului bilateral, la 31 decembrie 2023

La data de 31.12.2023 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova a fost de 3419 milioane USD, din care:

– exportul a fost de 2245 milioane USD, iar

– importul de 1174 milioane USD,

– soldul fiind de 1071 milioane USD în favoarea României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.