Pe fondul unui consum de energie electrică în creștere, venit pe seama răcirii vremii, coroborat cu o penurie de capacitate disponibilă (sunt revizii la mai multe unități generatoare de curent), revenim la prețurile instantanee uriașe, pe seară. Marți, 5 noiembrie, la ora 19.00, pe maxim de consum, avem un preț de piață de 650 de euro, în creștere de peste șase ori față de ora prânzului, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Astfel de prețuri am mai văzut în iulie și august, pe caniculă, când comandamentele de criză se țineau lanț la Ministerul Energiei.
Acum, cu aproape jumătate din capacitatea de la hidrocentrala Porțile de Fier 1 indisponibilă, din cauza unor defecte la paletele rotoare ale turbinei, cu jumătate din capacitatea termocentralei Brazi, a Petrom, indisponibilă (avarie subită), cu un grup al termocentralei Craiova (Complexul Oltenia) oprit, cu o producție aproape inexistentă de energie eoliană, Sistemul Energetic Național este sub presiune.
Ca să facem față cererii și să nu stingem becul, suntem nevoiți să apelăm la importuri masive, fix pe seară. Ne trimit energie și ungurii și bulgarii (1.100 MW, respectiv 600 MW), dar firește că producătorii din vecini profită de contextul nefavorabil de la noi, cerând și obținând aceste prețuri uriașe, de seară – 650 de euro/MWH, adică 3.250 lei.
De plătit, într-un final, plătim noi toți aceste dezechilibre, cetățeni și firme, iar această situație trage un semnal de alarmă pentru la iarnă, când va fi și mai frig și consumul de electricitate va crește și mai mult, iar disponibilitatea surselor regenerabile este incertă, funcție de condițiile meteo.