Patru companii românești se numără printre cele 30 de startup-uri cu cea mai puternică creștere a veniturilor din regiune. „Un mare succes în domeniul tehnologiei poate schimba povestea țării tale”

startup, afacere, business Analytics Branding Marketing Startup Business Concept

Patru companii românești au intrat în clasamentul Sifted care reunește 30 de startup-uri cu cea mai puternică creștere a veniturilor din regiune, iar publicația notează că, de când compania cu origini românești UiPath a devenit un succes global, și peisajul local de startup-uri a devenit mai dinamic.

Sifted, o publicație despre startup-uri parte din Financial Times, a lansat topul celor 30 de startup-uri cu cea mai puternică creștere a veniturilor în regiune din ultimii trei ani financiari. În acest clasament, șaptesprezece țări est-europene și baltice au fost luate în considerare. Doar șase dintre acestea au reușit să se califice.

Scena de startup-uri din regiune se schimbă treptat în bine. Ele atrag un interes sporit din partea antreprenorilor în devenire și a fondurilor globale de capital de risc. Cu toate acestea, doar câteva centre urbane au reușit cu adevărat să își pună startup-urile pe hartă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

România și succesul UiPath

România se descurcă mai bine decât Bulgaria pe frontul tehnologiei, arată Sifted. La fel ca Skype în Estonia, România este un alt exemplu al modului în care un mare succes în domeniul tehnologiei poate schimba povestea țării tale – în acest caz, este vorba de startup-ul de automatizare UiPath, care a fost listată pe bursa de la New York în anul 2021.

De când UiPath a devenit una dintre cele mai mari listări de tehnologie din Europa, România a produs alte câteva nume cu potențial mare, cum ar fi FlowX, care ajută întreprinderile mari să își eficientizeze procesele interne. FlowX a strâns 35 de milioane de dolari în 2023, cea mai mare serie A din istoria tehnologiei românești. Într-o altă afacere voluminoasă din acest an, FintechOS, o platformă de gestionare a produselor pentru furnizorii de servicii financiare, a ridicat o finanțare de 60 de milioane de dolari Seria B.

În ultimii cinci ani, ecosistemul românesc a evoluat de la un fenomen slab finanțat și subdezvoltat a devenit ceva mai divers.

„În ultimii cinci ani, ecosistemul românesc a evoluat de la un fenomen slab finanțat și subdezvoltat la ceva mai divers”, spune Vladimir Ghiță, CEO la compania de securitate cibernetică Fort, cu sediul în București. Costurile scăzute de operare sunt un punct cheie de vânzare, spune Iulian Paval, Chief Revenue Officer la BlueTweak, care automatizează funcțiile de servicii pentru clienți. Programatorii și programatorii absolvenți au oferit o forță de muncă ieftină și calificată pentru firmele IT nou-înființate.

Antreprenorii români creează produse și exportă nu doar forță de muncă, ci și proprietate intelectuală. Una dintre noile generații de fondatori din țară este Cornel Amariei, a cărui companie .lumen a strâns 4 milioane de euro în iulie pentru ochelari care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze. Acești ochelari – asemănători ca aspect cu o cască VR – folosesc senzori pentru a detecta obstacolele și a îndepărta purtătorul de ele.

O dovadă în plus a evoluției scenei tehnologice o reprezintă cele patru startup-uri românești care ocupă locuri în clasament. Acestea sunt: platforma de educație online pentru liceeni Spark Generation (locul 4), platforma de automatizare a trezoreriei Finqware (locul 9), instrumentul software de management școlar Kinderpedia (locul 24) și platforma de consultații medicale online Telios Care (locul 30).

Iată în detaliu care sunt cele patru startup-uri românești din clasamentul realizat de Sifted:

Spark Generation, situat pe locul patru în clasament, este o platformă educațională digitală din Cluj-Napoca adresată elevilor între 13 și 19 ani de pretutindeni, vorbitori de limbă engleză, care doresc să urmeze cursuri acreditate Cambridge și care vor un orar flexibil în procesul de școlarizare. Peste 55 de materii și diverse resurse vocaționale pot fi accesate pe baza abonamentului per elev. Aceasta a primit până acum o finanțare de 1,5 milioane de euro și a avut o rată medie de creștere de 280,35%. Veniturile companiei s-au ridicat la 0,4 milioane de euro și are 14 angajați.

Finqware, la mică distanță de Spark Generation, este situată pe locul nouă. Firma este o companie fintech românească specializată în automatizarea operațiunilor de trezorerie pentru companii, care a dezvoltat o tehnologie proprietară de open banking. Compania a primit până acum o finanțare de 1,7 milioane de euro și a avut o rată medie de creștere de 208,61%. Cele mai recente venituri nu sunt disponibile, dar compania are 13 angajați.

Kinderpedia, situată pe locul 24, este o platformă inovatoare pentru educație, ce oferă întreaga infrastructură digitală necesară instituțiilor de învățământ pentru a lucra smart și a comunica eficient și transparent, atât la clasă, cât și online. Compania a primit până în prezent o finanțare de  2,6 milioane de euro și a avut o rată medie de creștere de 47,85%. Veniturile sale se ridică la 0,8 milioane de euro, cu 17 angajați.

Pe locul 30 se află Telios Care, prima companie de telemedicină din România cu fondatori ce au peste 25 de ani de experiență în Statele Unite ale Americii în servicii de îngrijire medicală la distanță. Compania a primit până acum o finanțare de 2,5 milioane de euro și a avut o rată medie de creștere de 30,56%. Telios Care raportează venituri de 0,8 milioane de euro și are 28 de angajați.

Estonia, nelipsită din clasament

„Toate startup-urile trebuie să le mulțumească celor de la Skype”, spune Taavi Tuisk, cofondator al Ringy, care comercializează electronice recondiționate și ocupă locul 3 în clasament. Acesta este punctul de plecare care întruchipează succesul Estoniei, cu povestea bine-cunoscută a modului în care o companie de apeluri pe internet a condus la crearea multor companii noi – multe dintre ele cu conexiuni Skype – și a creat unul dintre cele mai energice clustere tehnologice din Europa în acest proces.

Ar fi fost un șoc dacă startup-urile estoniene nu ar fi ocupat aproximativ jumătate din locurile (14 din 30) din acest clasament. Țara – deși ridicol de mică – rivalizează cu orice centru tehnologic din Europa. Țara cu o populație de 1,3 milioane de locuitori a produs 10 unicorni, inclusiv startup-ul fintech Wise – care s-a relocat la Londra – rivalul Uber, Bolt, și companiile de software Pipedrive și Veriff. Cele mai mari două tranzacții în domeniul tehnologiei din Europa de Est până în 2024 – 300 de milioane euro obținute de furnizorul de energie regenerabilă Sunly și 220 de milioane euro de Bolt – au fost semnate la Tallinn.

Atracția specială a Estoniei se datorează inițiativelor sale inovatoare, cum ar fi programul de e-rezidență, care permite persoanelor să devină rezidenți digitali fără a ajunge fizic în țară. Această abordare a redus obstacolele birocratice și a atras antreprenorii. Estonia a fost și prima țară din lume care a introdus votul online.

Însă, în esență, succesul Estoniei se datorează unei rețele de oameni de succes care se sprijină reciproc și își împărtășesc experiența.  „Poți primi sfaturi de la oricine. Ei au făcut deja toate greșelile și îți pot spune cum să le eviți”, spune Taavi Tuisk, cofondator al Ringy, care comercializează electronice recondiționate și ocupă locul 3 în clasament.

Letonia, un scurt moment de strălucire

În schimb, Letonia, deși a avut câteva runde de finanțare notabile, nu se situează la același nivel cu Estonia și Lituania în ceea ce privește tranzacțiile și dezvoltarea ecosistemului de start-up-uri.

Este rar să vezi un start-up leton în fruntea unui clasament: țara, o țară mică în domeniul tehnologiei, nu amenință multe clasamente.

Deși țara a avut câteva runde de finanțare remarcabile – o serie A de 50 de milioane de dolari pentru Prinitify în 2021 și o serie A de 30 de milioane de dolari pentru producătorul de drone Aerones în 2022 – realitatea este că, dintre cele trei ecosisteme baltice, Letonia înregistrează cel mai mic număr de tranzacții.

Finanțarea prin capital de risc este destul de rară: în 2023, startup-urile au strâns doar 12 milioane de dolari în capital de risc. Sifted a numărat doar 19 finanțări în domeniul tehnologiei în Letonia în acest an, care însumează o sumă mizeră de 16 milioane euro. În schimb, cele 61 de tranzacții din Estonia au strâns 726 milioane euro în 2024.

Ce frânează Letonia? Țara trebuie să facă o ruptură mai curată cu trecutul său, spune directorul general al Jeff, Toms Niparts (Jeff este pe locul 1 în clasament). „Integrarea post-sovietică a fost relativ nereușită. Numărul vorbitorilor de limbă rusă pe care îi avem este mare în comparație cu Lituania și Estonia.”

Din punct de vedere cultural, Niparts crede că mai este mult de lucru: „În general, oamenii acordă prea multă atenție la ceea ce cred alții. În schimb, fondatorii estonieni se extind pe scară largă pentru a obține opinii critice de la fondatori și pentru a-și vedea ideile aruncate la gunoi încă de la început. Asta este sănătos. În general, aș spune că oamenii de aici sunt mai rezervați – nu vor să pară mai puțin inteligenți cerând ajutor”.

Luptele bulgarilor

Există locuri în care este mai ușor să construiești o companie deeptech decât Bulgaria.

Nasekomo, cu sediul la Sofia, dezvoltă tehnologii pentru creșterea insectelor pentru hrana animalelor. „Toată lumea iubește ceea ce facem, dar asta nu înseamnă că vor să o finanțeze”, spune Xavier Marcenac, cofondator și co-CEO al companiei. „Banii de capital de risc care există aici sunt direcționați în principal către întreprinderile IT.”

Totuși, Nasekomo – numele înseamnă insectă în bulgară; „nu suntem japonezi”, clarifică Marcenac – a strâns bani decenți: cel mai recent, o rundă de 8 milioane euro în ianuarie 2024. Obținerea de 50 de milioane de euro, banii necesari pentru a construi fabrici care să producă larve, urmează să fie mai dificilă.

Marcenac, un francez, a venit pentru prima dată în Bulgaria la începutul anilor ’90, când țara făcea pași nesiguri către o piață liberă. Soția sa i-a spus că este nebun, deoarece „toți bulgarii plecau din țară, iar el a venit să înceapă o afacere”. Faptul de a avea rădăcini  în Franța a ajutat fără îndoială Nasekomo: în 2020, compania a creat o societate mixtă numită Fly Genetics cu grupul biotehnologic francez Grimaud.

A fost greu când Marcenac a venit pentru prima dată în Bulgaria și la fel este și astăzi. În octombrie, țara a organizat al șaptelea scrutin național în trei ani. Bulgaria a fost zguduită de instabilitate politică din 2020, când au izbucnit proteste împotriva liderilor mafiei oligarhice care preluaseră controlul asupra instituțiilor statului. „Există o mulțime de dezinformări care vin din partea Rusiei, iar cei de extremă dreaptă sunt în creștere”, spune Marcenac.

Lituania, „punctul G al Europei”

Anul trecut, când au avut loc concedieri masive la companiile de tehnologie, oficialii din Vilnius au apelat la ofensive, postând pe toate rețelele de socializare și lipind afișe în jurul stației King’s Cross din Londra, unde marile companii de tehnologie își au birourile. Mesajul lor: „Ai fost concediat de Meta sau Twitter? Mutați-vă la Vilnius”.

Un alt afiș, lipit în capitalele europene în urmă cu câțiva ani, numea Vilnius „punctul G al Europei”: „Nimeni nu știe unde este, dar atunci când îl găsești, este uimitor”.

Aceste campanii îndrăznețe vorbesc despre o încredere în creștere a lituanienilor. Și de ce țara nu ar trebui să se simtă un pic mai veselă? În ciuda faptului că este foarte mică – cu o populație de aproximativ 2,8 milioane de locuitori. Lituania este locul de naștere al unora dintre cele mai importante startup-uri din Europa. Printre acestea se numără piața online de second-hand Vinted, una dintre puținele startup-uri europene care și-a mărit valoarea în ultimii ani, PVcase, o companie de software de inginerie solară, și Nord Security, o firmă de securitate cibernetică, producătorul NordVPN, care permite utilizatorilor să evite geoblocarea conținutului și să vizioneze emisiunile preferate de pe Netflix în străinătate.

Țara însă nu face încă cea mai bună treabă când vine vorba de importul de oameni extraordinari.

Desigur, mai sunt multe de făcut. „Marele blocaj este talentul”, spune Lukas Kaminskis, CEO al Turing College, care arată că Wise, fondată în Lituania, și-a mutat sediul la Londra pentru a se dezvolta. Anunțurile obraznice nu vă vor duce prea departe. „Suntem mici și încă nu facem cea mai bună treabă când vine vorba de importul de oameni extraordinari”, spune Kaminskis.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: